Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, 31 December 2011

She is My True Friend

Assalamualaikum & salam sejahtera..

True friend are like sunshine to us..

They make us smile when you're are down..

They make us laugh when you're are happy..

They make us smile even when you're are angry..

If your friend can do all this to you, that person is your true friend..

Once u got ur own true friend, you'll understand what I mean here..

I have got one..

I never wanted to lose her..

But Allah loved her more..

She'll always be my true friend till the end of my life..

 I love you,my true friend!


Assalamualaikum & peace upon all of you..

Friday, 30 December 2011

Bersahabat Lah Dengan Hati Dahulu

Assalamualaikum & peace upon all of u..

"Your best friend is your biggest enemy.."

Sejujurnya aku tak percaya dengan phrase ni.. Sebabnya kan, orang tu tak layak dikatakan sahabat kalau dia adalah musuh terbesar kita.. Meh aku kupas sikit apa maksud aku sebenarnya..

Bila kita bersahabat (bukan berkawan tau.. berkawan tu tak serapat bersahabat), kita sepatutnya sentiasa menerima kekuatan, kelemahan, kebaikan mahupun keburukan si sahabat.. Andai dia ada kelebihan apa-apa, kita boleh jadikan kelebihan dia tu sebagai pembantu buat kita menjadi manusia yang lebih baik, dengan bantuan dia.. Andai dia punya kelemahan, kita bantu dia untuk jadi sebaik atau lebih baik dari kita.. Kiranya sahabat tu ialah orang yang akan sama-sama naik dan turun dengan kita.. Bukan dijatuh-jatuh kan..

But then, kalau berkawan baik, tapi dalam diri tu tanamkan sikap bersaing sesama sendiri, tak kira la bersaing secara sihat atau tidak (kalau bersaing cara tak sihat tu, memang betul-betul enemy tu, bukan kawan pon..huhu), itu namanya musuh dalam selimut.. Haaa, tu la kan, siang-siang pon dok berselimut lagi, kan musuh da menyelinap masuk dalam selimut..

So come on la guys, takkan kita nak main tikam-tikam macam budak-budak kecil kan.. Make a move.. Start a new life.. Bersahabat la dengan penuh ikhlas.. Jangan pernah cucuk orang lain dengan pisau ke pedang ke apa-apa la lagi yang seumpama dengannya ya.. Tak ada ruginya bila kita sama-sama berkongsi apa yang kita ada kan.. Sebab macam mana kita layan orang, macan tu juga la kita akan dilayan..

Kalau rasa susah untuk buat macam tu, mula lah dari diri sendiri dulu.. Bersahabat dengan hati sendiri dulu.. Bila kita dah mampu untuk membentuk hati yang bersih, then start la bersahabat dengan insan pula.. After that boleh cuba dengan alam semesta pula..:D

So please, jangan la berpegang kepada phrase kat atas tu... Itu cuma mendidik hati untuk menjadi orang yang busuk hati.. Trust me..:)

Selamat bersahabat untuk akhirat sahabat..:)

Assalamualaikum & peace upon u..:D

Monday, 21 November 2011

12112011

assalamualaikum & halu-halu..:)

12 November baru-baru ni, aku sekeluarga dapat rezeki yang besar dari Allah SWT.. alhamdulillah..:)

rezekinya ialah ahli baru dalam keluarga.. bertambah lagi bilangan generasi kami ye..

btw, sebenarnya itu adalah anak saudara kedua aku.. perempuan jugak.. still belum ada nama lagi.. so panggil baby je la wat masa ni.. hehehe..

~few hours lepas dilahirkan~

~after a week, kena cukur rambut nih~

~"sy da botak.. bluwekkkk"~

~hohoho.. bosau nya mulut awak bukak, masuk angin kang..~
bila tengok ramai sangat orang dapat anak baru, makin aku rasa membuak-buak nak merasa pengalaman yang sama macam mereka.. hurm, even kawan-kawan aku pon ramai dah yang sekarang tengah busy dengan kehidupan berkeluarga.. bila agaknya waktu aku ye..? moga Allah beri seribu kesabaran dan kesediaan fizikal and mental untuk aku menempuh alam tu nanti..:)

insyaAllah..:D

Edited: Namanya Fadlyn Adriana Binti Mohd Fadly. :)

ok, till next post, assalamualaikum & papai..:)

Tuesday, 1 November 2011

Kita Selalu Mengimpikan Kehidupan Orang Lain..?

assalamualaikum & halu-halu..:)

malam tadi aku bermesej panjang dengan seorang kawan baik.. bermula dengan pertanyaan tentang aktiviti aku seharian semalam, dia mula bertanya tentang keluarga aku..samada Emak and Bapak ada apa-apa penyakit ke, tentang pekerjaan adik beradik aku, tentang hubungan antara kami sekeluarga, etc etc.. then tetiba dia bagitau yang dia suka sangat nak tau pasal cerita hidup aku.. tentang life aku sebagai student, life aku sebagai seorang anak, sebagai seorang kakak, sebagai seorang adik, and tentang hal peribadi aku.. dia cakap aku ni seorang yang agak pelik sebab aku selalu adakan masa untuk dengar masalah dia, tapi aku jarang sangat share masalah aku dengan dia.. dia rasa aku ni cool sebab boleh simpan semua masalah sensorang, and dia jadi respect kat aku dengan cara aku ni.. aku rasa nak gelak gak dengan ayat dia tu, tapi she is not the only person yang cakap macam ni.. so aku rasa memang diorang akan rasa aku ni pelik kalo tau yang sebenarnya aku ni tak la cool sangat, cuma aku tak biasa bercerita dengan orang.. itu aja..

dia bertanya macam mana aku mampu jadi sekuat and setabah ni, sampaikan dia terasa aku tak nampak macam seorang yang punya banyak masalah dalam kehidupan.. hurm, i dont know and i dont have any idea macam mana dia boleh pikir macam ni.. sebab aku rasa aku ni sama je macam kawan-kawan aku yang lain.. bila ada masalah, sikit tak banyak, mesti akan melatah jugak.. and mungkin sebab tu la kot aku dulu hot tamper sangat, lagi-lagi bila orang kasi aku masalah yang tak sepatutnya aku hadap.. but alhamdulillah, sekarang aku da makin matang dalam hal ni, and aku rasa masalah yang orang kasi kat aku tu, bukan la diorang sengaja nak kasi aku masalah pon.. tak pernah pon diorang berniat nak buat macam tu..

she told me that most of the time, bila dia ada masalah, mesti dia akan terkenangkan aku.. dia cuba letakkan diri dia kat diri aku, and bayangkan apa tindakan yang akan aku ambil supaya masalah tu boleh diselesaikan secara baik.. dia selalu berharap dia mampu jadi aku.. mampu melalui kehidupan aku ini.. sebab dia nampak kehidupan aku penuh dengan warna..

and all that things make me think, deeply think, sampai susah nak tido malam tadi...

so aku terasa yang memang lah betul macam ayat terakhir dia tu.. kehidupan aku penuh dengan warna.. aku memang akui itu.. and disebabkan kehidupan aku yang warna warni ni lah, nama blog ni diberi.. ngeheee...

aku tak pasti samada dia pernah baca blog aku ni atau tidak, sebab aku tau dia tak suka baca blog atas alasan kebanyakan blogger ni hipokrit, asyik cerita tentang kebaikan diri and keburukan orang.. admit that, memang ada orang yang macam tu.. but aku rasa diorang bukan la buat blog sebab diorang memang passion in writing something.. cuma mengikut trend.. orang ada blog, dia pon nak blog.. haha..

aku jugak tak pasti samada dia akan membaca entry ini atau tidak.. tapi andai la aku boleh tunjukkan pada dia, betapa kehidupan aku jugak sama macam orang lain, sama macam dia.. ada masa aku bahagia, warna pelangi di sana sini, bintang-bintang pelbagai warna menjadi lampu penghias keindahan, cahaya bulan terang bersinar penuh gah cahayanya, langit biru yang sangat permai, dengan bunga-bunga mekar pelbagai warna..

tapi ada juga masanya, kehidupan aku hanyalah sebuah filem lama, hitam putih tak berwarna indah, tak mampu menarik sejuta mata untuk menghayati warna indahnya, dengan awan hitam pekat, langit gelap guruh dan kilat tanda nak hujan derita, pokok layu tak berseri, bungaan gugur dan mati setiap tangkai..

hidup aku normal.. penuh warna, sama seperti dia, sama seperti mereka, sama seperti korang.. ada masa hitam dan putih yang lebih menonjol, ada ketika lain pula warna pelangi yang menutupi latar pudar..

aku pon seperti dia, ada ketika aku merasa cemburu melihat orang lain ketawa, orang lain gembira, orang lain bahagia.. ada waktu aku berharap aku mampu berada seperti di tempatnya, aku mampu berada seperti disisi nya, aku mampu menjadi sepertinya.. tapi aku lebih sayangkan kehidupan aku yang berselang seli antara warna pudar dan warna pelangi... kerana aku yakin orang lain yang aku impikan kehidupannya itu pon masih mengimpikan kehidupan manusia yang lain dari nya..

sama la jugak dengan dia.. dia merasakan hidup aku cukup sempurna di matanya.. dia ingin jadi seperti aku, tak dapat lebih dari itu pon tak mengapa, asalkan mampu sebaik kehidupan aku.. sedangkan aku pulak mengimpikan kehidupan seperti si polan dan si polan.. si polan pulak mesti ada mengimpikan kehidupan seperti manusia lain.. dan akhirnya akan ada insan yang berharap dan mengimpikan untuk mendapatkan kehidupan seperti dia..

ye, yang aku cuba katakan ialah, kita ni hidup atas bumi yang bulat, seluas mana pun bumi ini, masih tetap dan tak mampu di sangkal yang ianya bulat dan akan kekal begitu.. jadi hidup ini hanya akan berkisar dalam bulatan ini saja.. begitua la kehidupan kita.. semua orang mengimpikan hidup orang lain, yang akhirnya sampai ke diri sendiri semula.. jadi ada baiknya jika kita lebih menghargai kehidupan kita ini kan..?

waktu aku baca mesejnya yang berharap dia mampu menjalani hidup sebahagia aku, aku tersenyum dan berkata sendirian, "Dia masih tak mengenali diri aku langsung rupanya, banyak sangat rahsia aku dari kawan-kawan agaknya.." mungkin dia memang kena menjadi membaca setia blog ni kot kalo nak tau lebih lagi pasal aku.. kihkihkih..

rasanya di blog ni, aku lebih menjadi diri aku.. aku luah sahaja segala yang aku nak luah.. andai aku rasa tak sesuai dibaca orang, aku tak akan publish.. andai rasanya ia tak terlalu sensitif, jadi la habuan untuk sesiapa yang sudi menjengah.. hihihi...

aku memang tak pandai nak meluahkan apa-apa dengan tuturan dari mulut dengan betul dan bijak.. tapi aku mampu bercerita panjang dengan berbekalkan pen dan kertas, atau di zaman canggih ni, di mesin electronic ini..

jadi aku lebih mudah untuk berasa selesa nak menjadi jujur dengan diri bila aku menghadap blog aku ni.. nak-nak pulak bila aku dah stop menulis diari.. bahaya menulis diari bila terpaksa tinggal di hostel.. pengalaman masa pra dulu, ada manusia menceroboh diari aku.. sejak dari hari itu, aku stop terus menulis diari..

cerita, bebelan dan tulisan aku disini semua dekat sangat dengan hati.. terasa selesa menjadi diri sendiri.. so aku tak hairan kalau ada manusia yang tak pernah berjumpa dengan aku di alam nyata, boleh terasa cukup kenal siapa aku hanya dengan membaca blog aku ni.. hahaha.. kelemahan aku, aku tak boleh menipu bila aku menulis/menaip..

so kawan, andai awak terbaca lah blog ni, mungkin awak akan rasa bersyukur sebab Allah tak kabulkan doa awak untuk mendapat kehidupan seperti saya, or seperti sesiapa pon yang lain, sebaliknya Allah terus kentalkan jiwa awak untuk berdiri tegak di paksi dunia ini..:)

till next post, assalamualaikum & peace upon all of u..:D

Monday, 31 October 2011

Perasaan Seorang Kakak

assalamualaikum & hi..:)

hari jumaat lepas, adik aku khabarkan satu berita tentang kawannya yang kemalangan.. agak teruk jugak la.. kawan adik aku tu sebaya adik aku je.. adik aku panggil dia Fifi..  memandangkan adik aku da kasi tau pasal hal tu and aku rasa bukan lah satu bebanan untuk pergi melawat since hospital tengku ampuan rahimah tu dekat sangat je dengan rumah aku ni, aku pon tanya la either adik aku nak melawat ke tak..

adik aku pon cakap kalo boleh dia memang nak pergi melawat.. jadi aku pon janji akan bawak dia keesokan hari nya..

so, hari sabtu tu, pepagi lagi aku da pergi pasar sebab aku nak masak bubur untuk Fifi tu.. tak sedap pulak kan kalo pergi melawat tak bawak pape.. sorang kawan adik aku yang da pergi melawat kasi tau, Fifi tak boleh nak makan makanan keras-keras, cuma boleh makan bubur and minum air je, sebab tulang rahang patah jugak..

so lepas da siapkan bubur suma, aku pon suruh la adik aku bersiap-siap then aku bawak dia ke hospital.. sampai kat wad, aku tengok Fifi tu, rasa sayu sangat jauh kat dasar hati ni.. ada satu perasaan yang aku rasa sakit sangat kat sudut paling dalam di hati ni.. lagi-lagi masa dia cakap lapar tapi tak boleh nak makan.. rupa-rupanya bubur yang dia boleh makan cuma lah bubur yang dah di bland lumat... itu pon nak telan memang perit.. so memandangkan dia susah sangat nak makan tapi at the same time dia lapar, dia pon mintak pada kakak dia untuk nak hidu bau makanan tu.. masyaAllah, sedih yang amat aku rasa saat tu.. kalo bukan disebabkan tulang bahu and lengan dia suma da patah, memang aku da peluk dia saat tu jugak.. sedih sangat tengok keadaan dia macam tu..

lepas aku sampai, tetiba kakak and ayah Fifi pon sampai.. kakak Fifi cakap Fifi da boleh discharge hari tu jugak, tapi hari selasa kena masuk ward semula, sebab hari khamis insyaAllah kena buat satu operation.. and masa tu jugak ayah Fifi kasi tau yang emak Fifi dimasukkan ke ICU semula malam sebelumnya..besar ujian yang keluarga Fifi hadapi sekarang ni kan..

memandangkan diorang da ready nak balik, aku pon ajak la adik aku balik.. sempat la jugak aku mintak alamat rumah Fifi tu dari kakaknya.. niatnya nak pergi melawat Fifi lagi nanti.. dalam keadaan dia yang sakit macam tu, emak nya pula masih di hospital, dan dia mungkin tak dapat nak amik SPM 2 minggu lagi, mesti dia rasa tertekan sangat..

sejak dari waktu adik aku sampai kan berita Fifi accident tu, aku asyik la terfikir, apa la agaknya aku rasa kalo adik aku ada kat tempat Fifi tu.. selama ni dia tungkus lumus nak bersiap sedia untuk SPM, tetiba Allah uji dengan dugaan macam ni, apa agaknya perasaan dia masa tu..? apa perasaan aku masa tu..? parent aku..?


aku bukan la mintak benda ni berlaku bila aku bayangkan macam ni, cuma aku terfikir tentang benda yang tak terlintas langsung kat kepala selama ni..

dan saat tu aku terasa risau sangat.. tak putus-putus aku berdoa semoga Allah lindungi dan permudahkan urusan Fifi and adik aku, serta kuatkan semangat Fifi untuk tempuhi ujian kali ini..

hurm, semoga adik aku tak diuji dengan dugaan-dugaan besar..

semoga adik aku, Fifi, and kawan-kawannya mampu menjawab SPM dengan mudah menjelang 2 minggu dari sekarang.. and semoga Allah lindungi mereka dari ujian-ujian musibah yang mampu melemahkan semangat mereka untuk berjuang.. amin..

ok, till next post, assalamualaikum and peace upon all of u..

Sunday, 30 October 2011

Sexual Harassment

assalamualaikum & hi..:)

last week kan, abang aku temankan la member dia, Ila (bukan nama sebenar) pergi interview dekat 1 company kat area Pulau Indah.. company chemical... so masa Ila tu sampai kat office tu, cuma ada bos and sorang staf je.. staf perempuan..

Ila pon rasa pelik jugak la sebab waktu tu jam baru pukul 11am, takkan suma staf da pergi lunch kot.. or takkan suma sekali kena wat keje kat lua lak kan.. tapi dia sedapkan jugak la hatinya, and masuk jumpa dengan bos untuk di interview..

then, lepas bos tu tanya soalan-soalan yang penting and ada kena mengena dengan kelayakan and position yang dia apply tu, tetiba bos tu tanya 4 soalan yang dia rasa macam konfius dengan niat bos tu.. soalan-soalannya ialah :
  1. kenapa U pakai tudung..?
  2. Kenapa U pakai baju kurung..?
  3. U tengok ni (sambil tunjukkan semua resume orang yang apply position sama dengan dia, semua yang free hair resumenya kat atas, and yang pakai tudung pulak resumenya kat bawah), ini semua resume yang apply position sama macam U.. U rasa I akan letak resume U at top or bottom..?
  4. kalau I amik U kerja dekat sini, U sanggup ke free hair..?

owh wait, ceritanya tak abis lagi kat situ.. memandangkan Ila da mula rasa tak sedap hati dari awal lagi, so bila dapat soalan-soalan puaka macam tu, dia dah set dalam otak yang dia tak nak kerja situ kalo dapat pon.. so bila da abis interview session tu, dia pon nak blah cepat-cepat, sekali bos tu hulurkan tangan nak salam.. so Ila pon jabat je la huluran tu.. and cuba teka ape bos gila seks tu buat...?

yup, dia usap-usap tangan Ila sambil cakap, "lembutnya tangan U, tak pernah lagi I jumpa orang tangan lembut macam ni..", sambil senyum gatal..!

ape lagi, Ila cepat-cepat tarik tangan dia and blah la..

ni cerita betul tau, bukan adaptasi dari mana-mana novel mahupun movie or drama.. :)

so back to the topic, cuba bayangkan ek, tak ke unfair tu bila nak amik pekerja berlandaskan sape free hair sape bertudung, sape sanggup layan sex harassment dia sape tak sanggup, sape lawa sape buruk..! g mam la kan kalo nak wat macam tu..

lepas tu boleh pulak siap nak raba-raba tangan orang tu masa salam kan..? ish sebab tu la aku lagi suka tolak huluran salam orang dari nak merelakan tangan aku ni tercemar dek tangan-tangan keji macam tu..


korang rasa fair ke biarkan je lelaki tu macam tu aja..? aku pelik, macam mana staf perempuan kat company tu boleh tahan dengan bos yang macam tu.. ee, kalo dapat kat aku la, waktu tu jugak la aku wat report..! kurang ajar..

da la company chemical.. betul-betul buat aq rasa terhina tau, chemical tu bidang aku.. malu aku ada orang otak kimia yang beracun nih..!

aku pernah pergi interview dalam 3 4 kali sepanjang hidup aku.. and aku pernah la sekali merasa tak selesa dengan interviewer nye.. tapi bukan la dia lakukan sex harassment kat aku macam yang Ila ni kena.. dia cuma asyik perhatikan aku dari atas sampai ke bawah and setiap kali aku bercakap dia akan pandang arah mulut/bibir aku sambil senyum-senyum and then bila da habis interview, die cakap mata and bibir aku sexy.. itu pon dah buat aku rasa macam nak tendang bateri (alat kemaluan) dia sampai senak.. nasib la aku tak buat.. so bila da dapat kerja kat situ, aku terus cakap yang aku tak berminat walaupun gaji yang dia offer menepati la citarasa aku.. huhuhu...

and sekarang ni aku terasa yang akan ada macam-macam jenis manusia lagi yang aku terpaksa jumpa dimasa-masa akan datang.. but i really hope that aku tak akan jumpa orang seteruk or lebih teruk dari yang dialami oleh Ila tu.. huhuhu..

ok, moga korang pon terlepas dari masalah macam Ila ni.. take care.. ingat, diri kita sangat tinggi martabatnya, tak yah nak biarkan orang tak guna macam ni suma perlakukan kita sewenang-wenangnya hanya disebabkan kita nak mintak belas dari syarikatnya untuk mengajikan kita..

till next entry, assalamualaikum & peace upon all of u..:)

Sunday, 16 October 2011

Ikan Cencaru @ Jaket Sumbat

assalamualaikum & halu-halu..:)

ok kali ni nak share gambar the making of ikan cencurut cencaru sumbat.. sebenarnye ikan cencaru sumbat ni antara favorite aku tau..

nak buat nye senang je..

mula-mula siapkan inti untuk masukkan dalam ikan tu.. kalo kat kedai selalunya aku tengok orang masukkan sambal belacan je.. tapi tu sebab malas.. yang sebenarnya kalo nak buat intinya, kena ada bahan-bahan nya, iaitu (skema ayat aku ni:P) kelapa parut, serai, cili merah, and bawang besar or bawang merah.. then kita kena potong kecik-kecik la serai, cili and bawang tu supaya senang nak process kan nanti.. lepas tu, tumbuk suma bahan tadi dengan kelapa.. owh, kalo rasa nak moden sikit, bland (guna blander kering) je lah.. senang.. tapi tak best sangat sebab nanti kelapanya jadi halus sangat.. tak berapa nikmat lah nanti.. hihii.. lepas da agak lumat semuanya, gaul kan dengan sikit garam.. secukup rasa la ye.. ada orang buat inti letak sikit asam jawa sekali.. depend la.. sedap gak bila letak asam jawa sikit..:)

ok lepas tu sampai la part ikan pulak..

ikan cencaru ni kalo nak buat masakan ni, tak perlu lah buang kulit(jaket)nya.. then masa nak siang tu, kena potong dari atas ikan ye, bukan dari bawah kat perut tu.. da bertahun aku cuba siang ikan tu kemas-kemas, tapi failed jugak.. so biasanya Emak yang akan siangkan.. huhu.. nak dapatkan potongan yang kemas dari atas ikan tu sesuatu yang sangat susah bagi aku..

ok bila da siap siang, ada baiknya kalo rendam dengan air asam dulu.. tak kira la nak guna asam limau ke, asam jawa ke.. janji ko rendam air asam dulu.. baru la hilang bau hanyir ikan.. biasanya style aku, aku siang ikan dulu, then masa tengah rendam ikan dalam air asam, aku akan siapkan pulak inti sumbatnya.. bila da siap inti, cuci ikan then da boleh garam and kunyitkan ikat tu.. lepas tu sumbat la dengan inti tadi..

lepas da siap sumbat ikan tu, perap dulu ikan tu dalam setengah jam supaya rasa kelapa tu meresap sikit dalam ikan and supaya bila goreng or bakar ikan tu nanti, intinya tak terkeluar dari ikan..

yup, korang boleh pilih samada nak goreng or bakar je ikan ni.. tapi kat rumah aku biasa buat goreng.. sebab nak bakar banyak pulak amik masanya untuk nak hidupkan api bagai suma kan.. huhu..

so lepas da perap dalam setengah jam tu, korang da boleh start menggoreng or bakar.. then siap lah nanti ikan cencaru sumbat korang tu..

jangan tanya either boleh ke tak kalo guna ikan lain.. coz I'm not sure.. tapi dari penilaian aku, memang tak sesuai kalo guna ikan lain sebab ikan lain tak da jaket.. kihkihkih.. tak da la.. bukan apa, kalo ko nak make sure yang inti kat dalam tu masak, mesti la goreng or bakarnya kena lama sikit kan..? kalo ikan yang ko guna tu tak da kulit yang tebal macam jaket ikan cencaru ni, ko agak-agak color ape ikan tu nanti bila korang angkat..? ok jawab sendiri dalam hati..

so kat sini aku share sikit gambar nya ok..:)

~antara bahan utamanya.. haa, nampak tak ikan tu di siang dari atas..?~

~kiri atas : ikan yang da di kunyit and garamkan..
kanan atas : inti yang da siap..
kiri bawah : ikan yang da di sumbat dengan inti and sedang di perap..
kanan bawah : ikan yang dah siap di goreng.. kalo da cukup masak, memang akan hitam kelapa belah luar tu.. tapi serius tak rasa pahit hangit ye.. tak caya cuba la buat dulu..:)


owh lupa pulak.. ini pon resepi yang aku warisi dari Emak.. tapi tak pas lagi sebab failed siang ikan dari atas..! kena kerja keras lepas ni.. aku nak gak ikan yang aku siang tu kemas macam yang Emak buat...

ok, chow dulu... take care, assalamualaikum & peace upon all of you..:D

Saturday, 1 October 2011

Bapak

assalamualaikum & halu-halu..

hari ni, 1st October 2011, Bapak dah menginjak ke usia 57 tahun.. ye, Bapak tu bapa aku la.. memang dari kecik kami semua di ajar untuk panggil beliau dengan gelaran Bapak.. kalo kecik-kecik dulu aku takut nak kasi tau kawan-kawan gelaran Bapak aku kat umah.. sebab kawan-kawan suma panggil bapak diorang Ayah, Abah, Abi, Walid, Papa, Babah, etc etc etc..aku tak pernah jumpa kawan-kawan lain yang panggil bapak diorang Bapak macam keluarga kami, sampailah ujung tahun lepas baru aku jumpa sorang.. and dekat dalam TV lak, normally skrip anak-anak derhaka guna pakai untuk bercakap pasal ayah diorang dengan kawan-kawan ialah BAPAK.. so aku assume yang perkataan Bapak tu nampak kurang ajar sangat.. sebab tu la aku takut nak cakap dengan kawan-kawan yang family kami panggil ayah kami Bapak..

but then bila aku da masuk tingkatan 3, aku mula berubah persepsi pada perkataan Bapak tu.. aku rasa Bapak tu sangat klasik.. chomey je bunyi-bunyi klasik ni kan..? hihihi.. since that day, aku mula tak peduli nak kasi tau orang yang aku panggil ayah aku Bapak.. just like cerita-cerita P Ramlee kan panggil ayah dengan panggilan Bapak..? haha..

seingat aku, masa kecik dulu aku lebih mesra dengan Bapak aku berbanding sekarang.. aku tak sure sangat la sebab apa.. mungkin sebab aku jenis yang cepat rimas bila orang marah-marah and membebel.. mungkin jugak sebab aku busy sangat kat dapur setiap kali aku ada dekat rumah.. or mungkin sebab aku sentiasa tak ikut flow yang Bapak da rancang untuk aku dari kecik.. or mungkin jugak sebab aku kuat membangkang dan membantah bila aku tau aku betul... or mungkin sebab aku anak perempuan sulung.. sape tau kan...

yang aku perasan, anak perempuan sulung ni, either dia akan terlalu rapat dengan ayahnya or akan jadi umpama musuh kepada ayahnya.. but for me, dua-dua tak.. aku tak rapat dengan Bapak sejak da masuk sekolah, tapi aku tak da la sampai buat Bapak tu macam musuh.. just aku terasa yang aku selalu tak ada topik untuk nak di borakkan dengan Bapak.. tu aja..

but now, sejak bulan 9 2006 sampai sekarang, aku and Bapak tak da la sekritikal zaman sekolah dulu.. mungkin sebab banyak berbincang pasal keadaan Angah and Emak yang sakit masa tu.. then lepas SPM aku tolong Bapak berniaga setiap malam, so kena la layan Bapak berborak, or aku boleh mati keras kat tempat kejadian.. kihkihkih.. then setiap kali cuti sem sepanjang diploma dulu pon aku menolong niaga lagi.. and now I'm just like have some freedom to speak out ape je opinion yang aku rasa aku nak cakap, coz he already realize that I'm big enough to think bout LIFE.. so banyak la gak benda yang dah boleh di bawak berboraknya.. that's really help me to talk with him.. without awkward...

bila ingat balik pasal masa lepas-lepas dalam hidup aku and Bapak, aku ni mungkin bukan seperti anak yang diharapkan sangat la.. senang cakap, aku ni selalu rosakkan plan and harapan Bapak pada aku.. huhuhu.. pity him..

masa kecik-kecik dulu, parent aku memang nak sangat anak perempuan since 4orang atas aku semua lelaki.. then alhamdulillah rezeki Allah kasi akhirya dapat lah aku.. but then, aku ni tak macam anak perempuan orang lain pon.. aku kasar sangat, aku terlalu lasak, aku such a boyish girl... memang tak ada istilah la nak ada gaya perempuan.. sapa yang tak kenal aku dari kecik, mesti tak sangka aku yang macam ni sebenarnya budak nakal kecik-kecik dulu.. haha.. setiap malam aku and abang aku selalu kena berdiri kat luar rumah sebab gaduh and tak nak tido.. aku selalu main basikal dekat kawasan kontena lalu lalang.. aku suka merayap sengsorang tengah-tengah panas.. aku suka main permainan budak-budak lelaki.. sampai bapak pon tak tau nak buat apa dah, selain dari belasah dengan wayar je la... kiranya disebabkan lasak aku ni, bila aku wat hal je, Bapak ajar cara yang sama macam abang-abang aku kena.. kihkihkih..

lepas tu masa sekolah menengah, aku pernah gado dengan Bapak sebab aku rasa tak tahan sangat dengan suma benda yang berlaku dekat sekeliling aku.. till now, I'm regret.. sape la aku kan, yang nak melawan bapak.. memang anak derhaka.. sebab tu, sejak dari hari tu, aku da tak nak buat perangai sangat dah.. bila bapak marah, walaupun bukan salah aku, aku just let it be, aku buat pekak and just masuk telinga kanan keluar telinga kiri.. sebab aku tak nak apa yang Bapak marah tu suma, tersimpan dalam hati satu hari nanti.. biasa la, Bapak kalo marah, memang menusuk ayat-ayatnya.. hahaha..

dari kecik, aku nak sangat jadi doktor.. tapi yang jadi penyebab untuk aku jadi doktor tu pon, Bapak gak la.. dari kecik, Bapak asyik cakap, nanti da besar jadi doktor ek.. bukan setakat Bapak aja, Emak and Along pon nak sangat aku amik medic.. tapi nak wat macam mana.. aku tak cukup pandai.. haha... bila da ada peluang lak, aku menyimpang tuka bidang.. end up sekarang amik engineering.. memang mengecewakan mereka..

Bapak nak tengok Along amik course dalam bidang akaun or management, and he did it.. Bapak target Angah boleh hidup dengan benda-benda teknikal ni, and he did it.. Bapak harap Etit akan masuk tentera, or at least dapat masuk ALAM.. and Etit end up jadi pegawai navy sekarang, he did it.. but me..?? Bapak nampak minat aku pada khidmat sosial, and aku memang suka bab-bab medic ni, but then aku menyimpang terus dari target Bapak.. aku tak pasti sejauh mana Bapak bangga dengan aku.. tapi aku harap Bapak tak simpan perasaan ralat bila aku tak amik medic.. kalo aku tau yang Bapak ralat, seriously aku sanggup masuk medic lak lepas habis degree ni.. biar la aku sewel sekejap amik medic lepas da graduate chemical engineering, asalkan saja parent aku tak ralat dengan aku.. till now, aku berdoa sangat yang Bapak or Emak tak ralat dengan keputusan aku untuk end up sebagai chemical engineer..

tak ada orang yang sempurna dalam hidup ni.. same goes to Bapak and me.. Bapak cuba menjadi seorang ayah yang terbaik, I know it.. walaupun marah, walaupun bebel, tapi niatnya cuma supaya kami menjadi orang, supaya kami tak lakukan kesilapan yang pernah beliau buat suatu masa dulu.. i know it.. and that is why I regret for everything that I've done to him suatu masa dulu.. hurm...

Bapak ada perangai chomey nya sendiri.. aku tak pasti la orang lain rasa chomey ke tak, but aku rasa tu memang chomey.. setiap kali Bapak rindukan anak-anaknya, beliau akan call.. tapi call kejap je, cakap tak sampai pon seminit.. then he pass a call to Emak lak.. sekadar nak dengar suara anak-anak, then pass dekat Emak.. chomey kan..? hahaha...

aku sangat berharap dan tak lupa berdoa agar Allah panjang kan umur Bapak and Emak sampai aku dah graduate dari UTP ni.. sebab kalo boleh aku nak mereka dapat ada sama di hari convo tu nanti, dengan rasa bangga dan syukur mereka.. aku sangat berharap mereka mampu bertahan hingga ke hari tu nanti..

and kalo boleh, aku nak sangat saat aku diserahkan kepada seorang lelaki yang bakal menjadi pemimpin aku, pelindung aku, suami aku, suatu masa nanti, biarlah Bapak yang menjadi orang yang menyerahkan aku pada lelaki itu, biarlah Bapak yang menjadi wali dihari aku diserahkan kepada lelaki itu.. semoga Allah terima semua doa-doa aku ini..

bukan lah aku selfish untuk mengimpikan semua ini.. aku cuma berharap Bapak boleh melihat dan rasa bangga dengan anak gadisnya nya ini.. sebab selama ini aku dah rosakkan semua harapan Bapak pada aku.. so just for this 2 things, aku harap aku masih ada kesempatan itu.. amin...

aku sangat menjaga diri aku, tingkahlaku aku, perangai aku, pergaulan aku, dan maruah aku kerana aku sayangkan Bapak dan Emak.. aku tak nak menjadi anak yang menconteng arang ke muka orang tua.. aku nak menjadi seorang anak yang mampu membanggakan mereka.. aku taknak menjadi penyebab Bapak masuk neraka, tapi aku nak menjadi seorang dari anak yang mampu menambahkan pahalanya.. aku tak mau jadi penyebab orang pandang hina pada Emak and Bapak, tapi aku nak menjadi seorang daripada anak mereka yang mampu buat orang tambah hormat pada mereka..

~di hari konvokesyen diploma aq~
~latest pix, time raya ari tu~

~dah macam menteri lak kan~

so to my Mr Bapak, selamat hari lahir, semoga Bapak dipanjangkan usia untuk melihat kejayaan semua anak-anak Bapak..:) we all love u..:D

assalamuaalikum & peace upon u..

Thursday, 29 September 2011

Nilai Persahabatan di Matamu

assalamualaikum & hi..:)

hari ni aku ada interview kerja.. alhamdulillah, interview done, kerja pon dapat.. tapi mungkin bukan rezeki aku untuk kerja kat sana, aku tolak kerja tu..

dalam perjalanan nak pergi interview tu, phone aku berbunyi.. nombor tak dikenali.. aku bajet tu panggilan dari tempat interview tu.. tapi rupa-rupanya dari seorang insan yang dah lama aku terputus hubungan.. I've no idea where she got my phone number.. but what i know is, AKU RINDUKAN SUARA INSAN ITU.. sebagai mana aku rindukan kehadiran arwah anaknya..

actually yang call aku tu ialah ibu kepada arwah best friend aku.. dulu lepas arwah meninggal, family ni pindah ke Germany kalo tak silap.. but now, they already here.. aku panggil ibu arwah best friend aku ni Untie..

Untie call sebab nak tanya sekarang aku tinggal mana, buat apa, and nak jumpa.. aku tanya la Untie tinggal mana sekarang.. and she said that they still at the old house.. means, dekat seksyen 2 sana tu la.. so aku cakap la aku ada kat area seksyen 7, kalau Untie boleh keluar ke seksyen 7, aku teramat berbesar hati nak jumpa Untie.. and she agree.. so we decide to meet at restoran nasi kandar kalau tak silap..

borak macam-macam benda, Untie asyik relate kan cerita aku and arwah masa zaman kecik-kecik dulu dengan siapa diri aku sekarang.. dia menangis bila tau yang aku sekarng belajar kat tempat yang arwah nak sangat masuk satu masa dulu.. i can see how big her love to her beautiful girl..

dulu masa zaman kecik-kecik sampai ka ke hujung nafas arwah, kitorang selalu cakap pasal cita-cita masing-masing.. masa tu aku sangat la minat nak jadi doktor.. sampai kan bila arwah sakit, arwah pernah tanya, nanti bila da besar, aku sudi tak nak rawat beliau.. and aku jawab, aku kan best friendnya, aku akan pastikan beliau jadi pesakit VVIP aku.. then arwah jawab, bila da sihat masa tu, arwah akan binakan rumah paling cantik untuk aku.. seronok sangat saat berkawan berdua masa tu..

seumur hidup aku, sampai ke hari ni, aku masih mencari seorang insan yang punyai hati setulus arwah.. tapi masih tak ada yang sama.. mungkin sebab persahabatan dua kanak-kanak itu satu persahabatan yang sangat suci jika dibandingkan dengan persahabatan orang dewasa.. kan..? makin dewasa ni, makin susah nak jumpa.. but at least, aku jumpa juga la satu persahabatan hampir secantik persahabatan kami dulu..

Untie ingat aku akan amik medic, macam yang aku cita-citakan dulu.. tapi dah aku ni memang tak ada kebijaksanaan untuk menghafal, so pusing ke engineering la pulak.. sepanjang bercerita dengan Untie tadi, aku dapat lihat satu perasaan yang susah nak ditafsir dalam mata Untie.. dari saat mula-mula Untie sampai and peluk aku sangat erat, sampai ke saat Untie balik..

mungkin perasaan rindu pada anaknya, mungkin perasaan sedih akan kehilangan anaknya, mungkin perasaan gembira dapat mencari serpihan hati anaknya.. I'm not sure.. tapi Untie ada kasi satu buku milik kami suatu masa dulu pada aku.. dalam buku tu ada macam-macam cerita antara aku and arwah.. buku tu ala-ala diari kami berdua la.. idea wujudnya buku tu, arwah dapat dari novel yang dibaca.. aku tak ingat nama novel tu, tapi dari situ la wujudnya diari tu..

bila aku bukak and baca semula, aku rasa nak menangis aja.. betapa indah nya waktu dulu.. without knowing that we'll be apart like this.. masing-masing curahkan rasa sayang dan harapan masing-masing.. gambarkan angan-angan dan impian masing-masing.. hamparkan keinginan dan kemahuan di masa depan masing-masing.. coretkan cerita suka duka jalan hidup dua orang kanak-kanak mentah yang punya harapan besar.. semua tu buat aku terasa betapa jauhnya kehidupan kami kini.. aku yang makin mengorak langkah jauh meninggalkan impian silam dan arwah yang lama telah pergi dengan aman ke alam abadi..

aku cuma mampu katakan, aku sangat merindui gelak tawanya, cerita riangnya, sifat memahaminya dan ayat-ayat penenangnya.. adakah kita akan bertemu di syurga suatu hari nanti sayang..?

tetiba ada kawan masukkan lagu Teman Yang Ku Kasih - Azharina kat FB.. meleleh air mata ni..

I just hope that I'm being a very best friend of her, dulu kini dan insyaAllah di sana nanti..

baca cerita-cerita akhir arwah sebelum meninggalkan semua insan yang mengasihinya di dunia ini, buat aku berasa betapa aku tak sedar begitu besar harapan dan penghargaan arwah pada aku..

yang aku sedar cuma satu, aku merindui sehabat terbaik aku iaitu beliau.. I hope that I can meet her soon.. really hope so.. i miss her.. really mean it..

hargailah setiap persahabatan ikhlas yang dihulurkan pada kita selagi sahabat itu masih ada di dunia ini untuk bernafas, untuk tersenyum dan untuk mengalirkan satu ukhwah fillah yang sejati demi Allah SWT..



assalamualaikum & peace upon all of you..

Thursday, 22 September 2011

Haid & Lelaki

assalamualaikum & hi..:)

ok, entry ni adalah 18tahun ke atas dan bukan untuk tujuan melucah..! entry ni jugak mungkin tak menjadi kesenangan untuk segelintir pihak.. tapi aku rasa isu ni perlu sangat la di terangkan..!


I'm not gonna talk about the period cycle.. tu korang tanya Mr Google sendiri or bukak balik buku sains form 3, buku biology form 5 or pape lagi jenis buku yang ada lah.. yang aku nak cakap sekarang pasal sikap orang lelaki dengan isu haid ni..

before aku membebel panjang lebar, aku nak share 3 cerita berkenaan isu ni yang aku tengok or dengar sendiri..


ISU 1 -
member : weh, tolong aku jap.. 
aku : tolong mende nye..?
member : awek aku merajuk la.. masalahnya aku rasa memang salah dia kot..
aku : dia buat ape..?
member : ada ke dia da tau tengah bendera merah, boleh lak biar 'bocor' kat set kereta aku.. kotor dowh.. geli tau tak.. die bukan budak kecik umur setahun dua yang tak reti nak tahan kencing.. darah tu lagi geli dari kencing ko tau tak..
aku : hotak ko..! ko ingat darah period tu nak keluar boleh tahan-tahan ke..? banggang..!


ISU 2 - 
suami : apsal dengan sarung kusyen tu..?
isteri : saya cuci..
suami : apsal cuci satu je..? haa tu la awak, perangai macam budak-budak.. malu la sikit kat anak-anak.. bontot berdarah pon tak reti lagi nak handle.. apa punya perempuan..
isteri : dah nak terkena nak buat macam mana.. bukan saya boleh kawal pon..

ISU 3 -
A : ehh kejap kejap..
B : nape..?
A : lapik ni dulu baru duduk..
B : apsal lak ni..?
A : kang 'bocor' abis la.. kotor tau tak..


so ladies, korang rasa lelaki-lelaki yang macam ni perlu disekolahkan ke tak..? kalo aku, aku cakap PERLU..

aku paham la, lelaki tak paham sangat pasal menstruasi/haid ni sebab diorang tak pernah alami.. but kalo dah tau tak pernah alami, apsal yang sesenang je nak menempelak perempuan bila jadi isu 'kebocoran' tu..?

macam ni la, make it short, darah tu bila nak keluar, kita kadang-kadang boleh la terasa darah tu tengah mengalir keluar.. terasa tu pon kalo banyak la.. kalo tak banyak, tak perasan pon.. and biasanya bila tengah jalan ke, lari ke, wat keje ke, tak perasan sangat pon..and kuantiti yang keluar tu pon tak da lah sama setiap bulan...

biasanya kan, kalo la perempuan tu selalunya datang period selama 5 hari, hari ke 2 sampai ke 4 tu agak banyak la.. so kalo masa tu terbocor ke, agak adat la.. sebab darah yang keluar banyak, then perempuan tu pulak tak perasan..

kalo haid ni boleh di tahan-tahan macam nak kencing or berak, rasanya memang tak perlu la diciptakan pad ni suma.. so cuba jangan nak main serang je cakap perempuan ni banggang la, pengotor la, macam budak kecik umur setahun la.. aku sepak kang baru tau..! korang tau tak korang patut bersyukur kalo korang ada pasangan yang mampu nak datang period..? sebab nya itu antara satu bukti or tanda yang wanita tu sehat, and ada la potensi untuk kasi anak kat korang nanti bila kawen..! yang lagi aku angin bila sang suami yang sound-sound isteri dia.. perghh, time bini korang tengah suci dari hadas besar tu, korang bukan main gedik lagi kan sebab nakkan dia..! bila da berdarah korang bising-bising lak.. hatok ko..!

kalo korang yang lelaki ni cuba nak pahami masalah perempuan ni, aku tak ada la sampai nak buat entry macam ni.. tapi ini tidak.. memang la, haid ni cuma ada pada wanita.. cuma wanita yang lebih paham.. tapi tak salah kalo korang cakap elok-elok, bukan tengking-tengking.. ingat pasangan korang tu saja-saja ke nak kotorkan tempat diorang duduk dengan najis tu.. tak da la maknanya kan.. so sila la tolerate sikit..

haid tu kan keistimewaan yang Allah kasi pada kaum wanita.. supaya seimbang kitarannya..

korang apa paham.. pas ni kalo ada lagi kawan-kawan yang mengadu pasal awek diorang 'bocor' kat aku, aku akan hayun muka diorang dengan kayu hoki.. biar diorang pon berdarah..! hahaha...

ok, till next post.. assalamualaikum & peace upon all of u..

Sunday, 18 September 2011

hidup dan kehidupan

assalamualaikum & hai..

kita manusia,
semalam miliki segalanya,
kawan-kawan yang baik, kewangan yang lumayan,
pekerjaan yang kukuh, pencapaian pelajaran yang tinggi,
disenangi dan dikasihi sana sini..

hari ni kita berada di comfort zone,
mula selesa mula terlupa,
mula lalai mula terleka..

esok semuanya berantakan, satu persatu hancur,
bersilih ganti angkat kaki, prestasi kerja merudum,
pelajaran terganggu, kebahagiaan punah,
kemewahan hilang, dibenci dan dicaci sana sini..

lusa kita terhantuk dipalang dunia, kita tersedar hakikat kehidupan,
kita berazam mendapatkan segalanya yang pernah kita kecapi kelmarin..

hari berikutnya kita merasa semula kemanisan dunia ini..
jadi sedar lah, hidup kita tak lebih hanya umpama planet yang bergerak mengikut landasan paksinya,
tak juga kurang seperti roda kereta kuda yang pantas berputar,
hinggalah sampai ke destinasinya; mati.

p/s: 1)andai kau rasa dengan memerli, mengkritik, dan menghina dia akan mampu menjatuhkan semangatnya, kau salah.. di belakang nya, berdiri ramai insan yang mampu memberi tenaga yang tak putus buatnya.. 2)sahabat, tabahlah, semua ini sementara.. aku yakin jalan mu lebih luas dan besar selepas ini.. insyaAllah.. amin..


till next post, assalamualaikum & peace upon all of you..

Saturday, 17 September 2011

UTP Mesra Global Outreach

assalamualaikum & hello..:)

pagi semalam sampai tengah hari tadi, aku berada di Bagan Datoh.. tujuan pergi sana sebenarnya untuk program UTP Mesra GO (Global Outreach). kiranya program ke Bagan Datoh ni sebahagian dari program UTP Mesra GO ni la.. sebab ada beberapa program dalam UTP Mesra GO ni..

pergi ke Bagan Datoh, program nya ialah Homestay.. dapat family angkat la kiranya.. yup, just same like program Anak Angkat kat Manjung hari tu.. tapi kali ni lagi seronok la.. serius tak tipu.. hihihi..

sepanjang join program ni, aku menjadi anak angkat kepada family Encik Sujak and Puan Radhiah.. seronok sangat dapat berkenalan dengan family.. sebab ada istimewanya family ni.. owh lupa nak kasi tau, kampung yang kami pergi tu, namanya Kampung Sungai Pergam..

semalam sampai di pekan Bagan Datoh da dekat tengah hari.. so bruch dulu, then pembahagian keluarga angkat and ikut foster parent balik ke rumah mereka.. eh eh, rumah kami (at that time).. hihihi..

so sementara yang lelaki pergi solat jumaat, kami yang perempuan ni boleh la melepak lama sikit kat rumah parent.. sebab aktiviti seterusnya cuma akan start lepas habis solat jumaat..

so aku amik kesempatan untuk beramah mesra and kenal-kenal dengan mak and adik beradik angkat aku..

family ni tak la besar sangat.. Puan Radhiah ni ada 4 orang anak, semuanya perempaun.. yang pertama dah jadi cikgu, kedua dah kerja di bank, yang ke tiga baru je daftar masuk kat UMT and yang bongsu baru habis UPSR.. dulu keluarga ni cumalah sama macam orang kampung biasa.. makan pakai cukup-cukup aja, kerja sekadar kerja-kerja kampung.. tapi alhamdulillah Allah kurniakan anak-anak yang bertanggungjawab.. anak-anak mereka yang da bekerja, tak pernah lupakan jasa mak ayah diorang.. anak yang sulung buat loan untuk baiki rumah, supaya keluarga kat kampung mampu merasa lebih selesa kehidupannya.. anak yang kedua beli kereta and tinggalkan di kampung untuk kemudahan mak ayah nak pergi kemana-mana.. tiap-tiap bulan still tak lupa untuk menghulurkan duit untuk belanja keluarga..

tengok, walaupun hanyalah anak perempuan, walaupun baru mulakan kehidupan, dah mampu membela nasib keluarga.. bila aku dengar cerita makcik radhiah, aku terfikir, apa akan jadi pada aku bila habis belajar nanti..? akan menjadi anak yang tak mengenang jasa ke..? akan menjadi anak yang mampu membela ibu dan ayah ke..? akan menjadi anak yang hanya mampu menabur wang tetapi tiada masa untuk orang tua ke..? dan saat tu aku terus berdoa agar Allah tetapkan hati dan nawaitu aku yang selama ini bermatian belajar kerana ingin mengubah nasib diri dan keluarga..


ok masuk balik pasal program ni.. lepas da beramah mesran dengan foster family, kena gerak ke rumah pengerusi homestay.. sebab nak start masak lemang.. hihi.. tapi aku tak amik port sangat part lemang tu.. aku busy sediakan makanan untuk semua yang buat kerja.. nak tau ape benda yang aku buat untuk semua orang..?



~pisang goreng~

aku jadi penggoreng pisang berjaya petang tu.. sampai aku sendiri dapat makan 3 ketul ke pisag goreng nya.. laju je suma makan.. lapar kot lepas berhempas pulas dengan asap lemang tu.. hahaha...

malam semalam pulak ada jamuan raya.. sebab tu la kitorang buat lemang sebenarnya.. hihi..  masa jamuan raya tu, ada la persembahan tarian.. and makanan yang disediakan pulak ialah soto, nasi impit and kuah kacang, lemang and rendang.. hehe.. memang terangkat la dapat makan lemang.. hihihi..

lepas kitorang melantak macma orang kena rasuk kebuluran, kitorang kena join lak penari-penari tu buat persembahan.. hahaha.. part ni yang paling tak best.. sebab aku malu sebenarnya.. muahaha.. tapi buat aja la.. hahaha...

hari ni pulak, kitorang belajar nak buat coconut shake, coconut jelly dengan tali dari batang pisang.. seronok weh.. hehehe.. habis semua tu da tengah hari.. so habis je buat belajar buat benda-benda tu, terus gerak balik ke UTP.. kena rushing sebab esoka da program lain.. tapi aku tak dapat join program tu sebab guests aku semua terpaksa tarik diri last minute.. huhuhu..

before aku stop cerita, aku nak ucapkan berbanyak terima kasih pada Tourism Malaysia sebab sponsor program homestay kat Bagan Datoh ni.. awesome gila weh..!!

ok la, tu aja aku nak share.. gambar pon tak ada banyak.. sebab aku lupa bawak kamera.. so setakat apa yang akau letak ni aja la ya..



~ni kak farhana, pegawai Tourism Perak~



~budak kecik tu asyik menjerit-jerit sebab kena sakat dengan kawan-kawan aku ni~
~diorang memang excited gila nak buat lemang~
~lagi sekali, budak ni da bosan da masa ni~
~some of my friends with their foster family masa jamuan raya~
~antara makanan masa jamuan raya~

~before balik tidur, kena bergambar sket.. btw, perasan tak aku sedondon dengan chee hong? he said aku kena jadi pengantin dia la untuk malam tu sebab da sedondon.. what la kan..~
~masa ni tinggal anak-anak aja.. haha~


~tengah nak tebuk kelapa, nak ambil air and isi untuk buat coconut shake and coconut jelly~

      
~suma muka excited merasa air coconut shake yang dah siap~



 





























































Tuesday, 30 August 2011

cuma nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri sahaja

assalamualaikum & hi hi..:D

ok, di kesempatan ni, nak ucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat korang semua..:) minta maaf untuk semua kesalahan yang telah aku/saya buat, tak kira la yang terzahir or terlindung.. maafkan jugak untuk semua perasaan ke-tidak-puasan hati terhadap entries aku di blog ni..

btw, untuk raya kali ni.. hurm, seriously aku tak rasa macam da raya je.. macam masih dalam mood puasa lagi je sebenarnya.. maybe sebab tak betul-betul hargai bulan ramadhan kot.. sedih la ramadhan da habis.. aku harap, aku dan korang semua akan terus diberi kesempatan untuk bertemu dengan ramadhan tahun hadapan pulak.. insyaAllah..:)

owh ye, family aku akan pulang ke kampung malam nanti.. tapi aku and adik aku akan stay here since aku tak nak balik kampung sebab mood final exam aja yang ada, mood raya tak ada.. huhu.. adik aku lak, next week pon dia exam gak.. ada trial SPM.. since dia nak suruh aku tolong ajar Add Math, so dia pon terpaksa la stay here with me.. kesian dia..

nampaknya selama 4 tahun ni, aku akan rasa tak da erti la raya sebab raya semua bertembung dengan final exam.. sobsobsob ;[

ok itu aja dari aku.. sorry tak da kad ucapan.. tak ada masa nak buat..

assalamualaikum and selamat hari raya aidilfitri buat kornag semua...:D

Monday, 22 August 2011

khas buat adik yang semakin dewasa

assalamualaikum & peace upon all of u..:)

entry ni khas nya untuk adik-adik aku yang semakin menginjak usia, dari seorang bayi suatu masa dulu, kini menjadi seorang gadis, yang bakal melangkahkan kaki ke alam dewasa tak lama lagi..

few days ago, sorang adik aku bercerita tentang rasa sedih and terkilannya mengenai sesuatu perkara and aku nampak banyak persoalan yang berkecamuk dalam fikiran dia saat tu.. yeah, she just like me before I'm going out from my family house.. dulu kita hidup bawah jagaan mak ayah 100%.. so banyak benda yang terkawal, jadi potensi untuk nampak hakikat sebenar kehidupan kat dunia nyata ni sangat rendah.. (at least untuk keluarga kami la.. mungkin keluarga orang lain tak macam tu..)

so mungkin dia a little bit shock with real life.. mungkin kata-kata aku and nasihat yang aku kasi that day belum cukup mampu untuk menghilangkan rasa terkejut tu, jadi meh aku nak share satu VC dari UTube..


hopefully adik aku akan pahamkan dan hadamkan isi dari VC ni..

aku sedar, aku bukan lah seorang kakak yang baik, dan aku sebenarnya tak tahu macam mana sebenarnya cara yang betul untuk menjadi seorang kakak.. sebab aku tak ada kakak, dan aku tak pasti apa perasaan mempunyai seorang kakak.. jadi aku sedaya upaya cuba untuk bagi sehabis baik buat adik-adik aku.. rasanya aku pernah cakap pasal ni before..

aku selalu perhatikan cara kawan-kawan aku layan adik-adik diorang, tapi aku rasa cara tu tak berapa sesuai.. so aku lagi selesa guna cara aku sendiri.. walaupun aq tak pasti adik-adik aku suka ke, benci ke, rimas ke dengan cara aku ni..

sometimes aku harap, adik-adik aku akan terus stay menjadi kanak-kanak.. yang sangat suka bila di hulurkan gula-gula.. aku harap adik-adik aku takkan membesar dan menghadap dunia luar yang penuh kekotoran dan kehitaman.. sebab aku sedar, once mereka melangkah ke alam dunia luar, mereka perlu berfikir dan memilih laluan hidup mereka sendiri.. dan itu yang merisaukan aku.. andai tersalah laluan mereka, segala kehitaman dunia akan terlihat didepan mata mereka.. tapi aku tak boleh selfish mengongkong kehidupan mereka.. sebab mereka perlu belajar hidup sebagai manusia normal, yang akan membina kehidupan sendiri suatu hari nanti, secara perlahan-lahan.. jadi yang termampu untuk aku adalah, memastikan aku menjadi contoh buat mereka.. mungkin bukan a best example, but at least a better example..

disebabkan aku tahu adik-adik aku memerlukan seseorang sebagai panduan, jadi aku cuba menjadi seorang yang kuat, yang tak mudah terhanyut dengan dunia yang semakin dusta, semakin terpesong ini.. sejauh mana kekuatan aku, aku tak pasti.. tapi selagi akal waras ini ada, aku akan cuba sedaya upaya menjadi role model yang much better dari satu masa ke masa lain..

aku senang bila adik-adik aku berkongsi masalah dan cerita diorang dengan aku.. at least aku tahu sedikit sebanyak corak hidup diorang.. tapi aku tak pasti la samada diorang akan terus bercerita pada aku bila kaki mereka da melangkah ke dunia luar sana.. masihkah diorang akan berkongsi cerita-cerita mereka..? masih sudi ke diorang nak luahkan masalah diorang pada aku..?

atau diorang akan ambil jalan macam kebanyakan kawan-kawan aku..? menjadikan kakak sebagai seorang yang hanya berpangkat kakak daan bukan seorang teman yang paling setia..?

apepon, aku berdoa agar mereka mampu berfikir dengan matang dalam memilih jalan dalam kehidupan mereka nanti.. dunia sekarang, dalam setiap langkah kaki, akan ada 2 simpang.. dari sekecil-kecil langkahan kaki, hingga sebesar lompatan, tetap ada dua simpangnya.. satu simpang ke sisi gelap dunia, yang menzahirkan kesesatan, kelalaian, kepesongan, kejahilan, kekotoran dan dosa neraka.. satu simpang yang lain menawarkan sisi terang yang mampu membimbing ke arah kebenaran, ketaqwaan, dan pahala syurga, InsyaAllah..

jadi jalan mana yang bakal kita ambil..? bakal aku ambil..? bakal mereka ambil..? memang, andai tersalah langkah ke lorong gelap, kita boleh kembali ke pangkalnya dan ulang laluan dengan mengambil laluan yang terang pula, tapi saat itu, langkah kaki ini penuh dengan penyesalan dan memori hitam.. kerana kotor itu telah tercalit lekat di hati.. dan aku tak sanggup memandang wajah mereka dengan seribu kesedihan dan penyesalan..

betul, andai hidup kita tak melalui saat-saat salah, susah, gelap, maka kita akan kurang menghargai kebenaran yang terpamir di depan kita.. tapi, berapa ramai insan yang betul-betul mampu keluar dari lorong gelap itu dengan penuh keazaman..? aku pasti dan yakin, semua orang menyesal dengan jalan gelap yang di pilih, tapi sukar dan seksa untuk kembali ke pangkal jalan.. lalu terus kecundang di jalan gelap itu..

dan aku tak sanggup, sungguh tak mampu untuk melihat darah dagingku menjadi sebahagian dari itu..

adakah aku selfish bila berfikir begini..?


assalamualaikum & peace upon all of u..

Sunday, 7 August 2011

hilang

assalamualaikum & halu2..:)

mungkin agak terlambat, tapi entry ni khas buat dia yg makin jauh dari ku, makin jauh dari kami..
[ p/s: entry ni panjang berjela.. kalo rasa ko tak da masa, boleh je pilih untuk tak nak baca..:) aq tak marah.. hehe ]

kamu yang semakin jauh, Selamat Hari Sahabat dan selamat menjalani ibadah puasa dari aq di sini..

mood : terkenang zaman persekolahan
bunyi latar : suara katak menyanyi lagu Hilang - Garasi...=P

da lama aq kenal kau.. dari zaman sekolah rendah.. walaupun kita tak pernah sekelas, walaupun kita tak pernah berkawan, tapi kita slalu berbalas senyuman kan.. setiap kali terserempak je, mesti kite berbalas senyuman..

ye, aq ingat macam mana aq boleh kenal muka kau.. ingat tak, kita satu rumah sukan, rumah ungu.. ingat..? masa tu kau selalu jadi wakil rumah untuk lumba lari.. tapi ko ada lelah.. nak jugak lari.. degil.. =P tau la lelah kau tak teruk..but still, ko tetap ada lelah jugak..=P sekarang lelah ko da tak da kan..?

kita pernah berlumba untuk dapatkan tempat pertama masa saringan lumba lari dulu kan..? haha.. masa tu aq larat la lagi nak lari laju.. sekarang memang sori la.. hahaha..

kita pernah bercakap masa kita sama-sama jadi wakil sukaneka.. and masa tu kita menang.. kan.? hihi.. sejak dari waktu la kita mesti berbalas senyuman bila berjumpa..

sampai la masa darjah 4, masa tu aq da pindah rumah kat blakang skolah RZ.. ko selalu prasan aq jalan pergi and balik skolah ikut laluan yang sama ngan ko.. so satu ari tu, ko tegur aq.. tapi takat tu je la kita bercakap pon.. lepas tu asyik semyum-senyum je smula.. huhu.. mesti ko pikir aq ni sombong kan..?

tak la, skang ko tau aq tak sombong kan..? haha

masuk form 1, tak sangka lak kita sekelas.. sejak dari tu la kita officially berkawan.. hari-hari lepak sama.. then sama-sama apply masuk pengawas.. haha.. memang kenangan kan..?

masa form 2, kita ada projek geografi.. tapi bahan maklumatnya tak banyak ada kat library sekolah, so aq ajak ko and mira g kat library daerah.. ko kata tu first time ko masuk bangunan tu seumur idup ko.. and ko mintak aq bawak ko lagi bila aq nak pergi.. tapi masa on the way nak balik tu, ujan lebat sangat.. disebabkan aq and mira kejar masa nak balik, kitorang paksa ko ikut kitorang redah hujan tu untuk dapatkan bas.. masa tu ko marah sangat.. rupanya ko tak suka redah hujan.. disebabkan marah, ko cakap ko takkan ikut kitorang pergi library lagi.. :"(

masa form 3, kau ikut aq pergi tuesyen kat klang.. tapi ko sebenarnye tak berani sangat nak pergi klang, sebab tak pernah pergi sensorang.. so aq suruh ko amik kelas yang sama dengan aq.. senang boleh pergi sesama.. ko sebenarnye tak suka dok depan, tapi aq semangat suka sangat dok depan sekali.. sebabnya aq tak suka bila dok belakang nampak kepala orang aje.. tapi lelama ko da ok sebab da terbiasa..

kadang-kadang aq rasa marah dengan kau.. sebab ko kadang-kadang bertindak and berfikir macam budak-budak.. disebabkan tu, aq rasa macam nak je telan ko idup-idup..

aq selalu rasa nak kunyah ko lumat-lumat sebab ko suka berlenggah-lenggah.. buat aq menunggu lelama, dan buat aq rasa masa aq banyak terbuang.. sampai satu tahap aq da fed up, aq marah ko then aq terus balik.. kesian ko masa tu terpinga-pinga kan..? maaf ye...

masa zaman sekolah dulu, aq tak reti nak kawal perasaan.. aq jenis yang cepat marah.. sampai kan bila aq tengah fokus study pon ko ingat aq tengah marah.. haha.. muka aq ni sentiasa masam sampai time fokus kat buku pon nampak macam nak marah buku ke..?

masa form 4, aq amik keputusan besar wat masa tu.. aq move on dengan idup baru.. kehidupan baru.. sekolah baru.. aq tinggalkan ko, aq tinggalkan kawan-kawan lain.. and aq jarang sangat contact korang sejak aq tinggalkan skolah tu... tapi masa befday aq tahun tu, korang kasi aq kad befday.. antara kad paling special yang pernah aq dapat sepanjang idup aq.. terima kasih ye..

masa tu baru aq sedar, aq da tinggalkan insan-insan yang sayangkan aq macam tu aje.. mesti ko rasa sedih kan sebab aq macam lupakan korang, lupakan ko.. sebenarnye aq tak pernah lupakan korang.. kat skolah baru pon, aq selalu bayangkan , kalo korang suma ada sekali dalam kelas tu.. mesti seronok study, borak-borak.. tapi lambat ke cepat, kita tetap akan bawak haluan masing-masing.. so aq chill je la konon.. huhu..
tapi bila aq ada masa aje, aq tak lupa call ko and mira.. tanya-tanya khabar korang..

masa result kemasukan matrik klua, ko mesej aq, cakap ko sedih, ko kecewa.. sebab ko tak dapat matrik.. sedangkan kawan yang lain suma dapat... masa tu aq terus call ko.. and ko menangis.. aq rasa macam nak je g rumah ko masa tu jugak, sebab aq tau ko tengah sedih sangat... tapi da malam, kang parent aq marah lak.. huhu.. so aq just cakap je tah pape benda yang aq rasa boleh motivate ko sikit..  bila ko stop nangis, lega gila aq rasa..

then aq dapat khabar ko sambung form 6.. tak pe la, form 6 pon pre-U jugak kan.. tapi tak lama pas tu ko kasi tau ko dapat diploma kat UiTM Arau.. alhamdulillah, tercapai gak impian ko nak masuk U kan.. masa tu aq rasa happy sangat.. mesti ko lagi happy dari aq kan..? tapi aq tak dapat jumpa ko.. sebab masa tu aq pon tengah berkemas-kemas jugak..

lepas seminggu ko kat UiTM, aq mesej ko, tapi ko langsung tak balas.. aq tunggu sampai seminggu, masih ko tak balas.. then aq mesej ko lagi.. but still, ko tak balas jugak.. so aq biar je la ko.. one day, ko mesej aq tanya khabar... happy gila aq rasa.. ko tak lupa kat aq jugak akhirnya.. then tetiba ko cakap ko ada masalah.. ko nak mintak pendapat aq.. aq cuba dengar and kasi pendapat mana yang boleh.. lepas tu ko meyepi semula.. aq rasa kosong semula.. tapi saat tu aq rasa mungkin ni balasan buat aq sebab dulu aq pernah abaikan korang bila aq da sampai kat skolah baru..

masa dah dekat nak exam, ko mesej aq smula.. masalah ko makin rumit.. aq terasa macam nak je lari ke sana, supaya ko tak rasa lonely..

masa cuti, ko ajak aq klua.. dari pagi sampai petang kita duduk kat komplex sukan tu.. ko menangis, ko luahkan sumanya.. aq rasa terkejut.. banyaknye masalah ko.. mesti sakit kan simpan sensorang..

tapi lepas tu ko mendiam lagi.. ko hilang.. ko sepi tak da khabar berita lagi.. sejak hari tu, aq terasa macam tak berguna.. so biar la ko datang pada aq bila ko rasa ko perlu.. aq akan terus tunggu..

berganti hari, bersilang bulan, baru ko mesej aq.. untuk sedikit pandangan lagi, dan kemudian hilang lagi.. tau tak betapa aq sangat berharap untuk ko bertanya tentang hidup aq juga, berharap agar kita boleh berborak-borak tentang semua benda sama macam zaman sekolah dulu.. betapa aq sangat rindukan suma tu... tapi mungkin masa ko tak ada untuk semua tu..

lama-lama ko terus hilang... ko cuma contact aq menjelang befday aq.. itu pon hanya sekadar 1 mesej ucapan semata-mata.. sedih tahu bila kau buat macam ni..

ko menyepi, terus diam terbujuk kat satu sudut dunia yang tak ada siapa pon tau.. semua kawan cuba contact ko, tapi ko jarang sangat reply.. kenapa ko berubah macam ni sekali..?

bukan ke ko yang bermatian mintak agar aq jangan sesekali lupakan korang, jangan sesekali lupakan ko..?

teman, kembali la pada kami.. terus terang la tentang salah kami sampai ko ambil keputusan pergi jauh tu... semua tertanya ko di mana...

dan yang pasti, aq rindukan kau, teman..

assalamualaikum & papai..

Monday, 20 June 2011

kids, amazing rite..?

assalamualaikum and peace upon all of us..

okay, aq nak share sikit la pengalaman aq dengan anak sedara aq, Fadlyn Afrina bt Mohd Fadly ni..

macam ni.. dalam bulan November tahun lepas, masa tu around 5pm kot.. tak sure sangat la.. sebab da lama.. aq, kak ummul and afrina tengah tengok tv.. tetibe dia amik remote astro suruh kak ummul tukar cite cartoon.. and aq lak, "???" dalam ati..

and semalam, aq, along and afrina tengah tengok Jin Notti kat tibi jugak.. tetibe afrina baring-baring tepi aq sambil main-main dengan remote astro tu.. lepas tu dia membodek aq suruh tukar channel.. nak tengok cartoon katanya.. aq pon pelik la, ada ke cartoon time-time ni..? so aq assume dia bosan and nak tengok cartoon, sebab tu dia sebuk cakap nak tengok cartoon..

tapi along terus tengok jam then dia cakap, "laa, upin ipin ye sayang..?" kat afrina.. and aq lak, "???" lagi..

the "??" is, macam mana budak yang baru masuk 2tahun, yang masih tak reti tengok jam, tak tau masa pukul berape, tak paham ada ape kat tibi tu suma, tapi boleh tau aje when the CARTOON TIMES come..?

serius aq rasa miracle happen depan mata setiap kali tengok perangai and gelagat budak kecik.. betapa bijak nya kuasa Allah kan..?

korang ada pengalaman macam ni dengan budak-budak..? jom share.. aq nak tau gak lagi miracles pasal bebudak ni..

~tgk la betapa chomey + kusyuk nya dia tengok upin ipin kat U-tube~

assalamualaikum & papai..

Friday, 10 June 2011

be mature

assalamualaikum & salam sejahtera..


lama tak guna perkataan salam sejahtera tu kan..:)

dulu, aq selalu rasa aq ni banyak sangat buat kesilapan.. aq jadi sedih, jadi benci sebab aq ni teruk sangat.. asyik silap salah sana sini..( macam siti situ sana sini pulak..)

tapi most of the time, bila aq buat salah, buat silap, aq cuma mampu rasa sedih, terkilan dengan diri sendiri, rasa nak maki diri ni.. tapi at the end, ape perubahan yang berlaku pada diri aq..? NOT MUCH!

bukan la aq kata aq langsung tak berubah bila aq buat salah.. tapi kebanyakan dari kesilapan aq tu, untuk return to the straight lane, mesti amik masa yang lama.. that's why la aq cakap not much..

but then, andai aq betul betul bertekad nak dapatkan semula my golden thing tu, aq akan motivate diri ni sampai rasa ter'inject' dengan tenaga kuda.. (pergh.. ayat macam ape je kan..)

tapi jarang la kan benda macam ni berlaku pada aq.. sebab most of the time, aq akan rasa macam nak move on ke arah lebih baik secara slow-slow aje.. tah la aq ni.. pelik kan..?

semalam dapat result.. yeah, admit it, memang aq rasa Allah kasi rezeki lebih dari ape yang aq usahakan.. sebab sepanjang sem lepas, aq langsung tak perform well enough.. and aq dapat rasa macam tak ada pape pon yang lekat kat kepala ni sepanjang satu sem study sem lepas..

and frankly speak, aq rasa aq akan failed at least 1 ke 2 paper sem lepas... so konon nya aq da ready la nak tengok result yang macam ni punya teruk..

but then, bila malam tadi dapat email result, walaupun Allah kasi result yang much better dari usaha aq selama ni, aq still kecewa... walaupun konon bajet fail tapi tak da fail.. aq tetap rasa kecewa dengan result tu sebab aq tak pernah dapat cukup atas 3 je masa diploma..

tapi itu kan cerita diploma.. sekarang degree.. dulu amik pure science ja, sekarang pulak engineering.. memang jauh la beza nya kan.. but than, still aq rasa sedih sebab ada ramai kawan-kawan dapat result 3.3, 3.4. and ke atas ke atas..  jadi nampak la sangat yang aq memang langsung tah berpijak kat mana masa dalam kelas kan... sebab tu la aq rasa aq da buat silap besar.. yup, memang la aq tension kat sini sebab aq masih tak boleh nak coop dengan tempat ni, dengan environment sini.. memang la aq rasa sedih duduk sini, tak kenal sape-sape, tak ada member kamching macam zaman diploma dulu.. tapi tu semua benda lain.. waktu kelas fokus kat kelas sudah la kan.. dulu aq boleh je buat macam tu.. tapi kenapa sekarang semua benda pon nak bawak masuk kelas..?

haa, nampak masalah aq sekarang..? bila aq nak matang..? tolong la naquiah, masalah macam tu tak patut jejaskan masa depan ko okay..

semalam besty aq cakap, takpe je bila aq sensorang kat sini.. tak pe je bila aq tak da kawan kat sini.. sebab semua tu cuma penyedap.. lupakan semua nikmat sedap tu.. yeah, that's true... but sometimes we need some body to talk with rite..?

then my love 1 pon cakap, bila kita da tau kita da buat satu kesilapan, cepat-cepat muhasabah diri, kaji semula setiap pro and cons benda tu berlaku, and then belajar perbaiki semua tu.. itu la cara orang yang matang.. his words just make me wonder.... selama ni aq tak matang kan..?

bila kasi tau result tu kat parent, diorang lak yang sabar kan aq.. patutnya aq yang minta maaf kat diorang sebab tak mampu kasi DL kat diorang.. aishh.. tolong la sedar diri lepas ni naq.. jangan asyik dok nak memberontak je duduk sini.. da lebih setengah tahun da dok sini, tak kan masih tak boleh terima kenyataan yang ko tu da jadi sebahagian dari isi tempat ni.. so please, open ur eyes now, see every little thing around u...

at least ko atas 3 lagi.. at least ko tak repeat any paper.. at least Allah tak kasi ko jatuh terjelepuk.. u should thanks to Allah for that, naquiah.. come on, make a move now.. bangun dan terus berubah ok.. sem ni masih awal.. so dari sekarang sila berubah.. dari sekarang, sila bawak semangat zaman diploma dulu semula..

naquiah yang aq kenal, bukan la orang yang cepat give up.. naquiah yang aq kenal, sorang yang cukup kuat walaupun tercampak di tempat sunyi sepi.. kenapa cuma sebab da tersedap rasa idup dikelilingi teman, aq perlu jadi lemah bila berseorangan..??

come on, make a move, take a step, move on.. kejar balik impian and harapan keluarga, jadi matang, perbaiki kesilapan lepas..

masih ada masa lagi.. the most important thing is, DO NOT GIVE UP..!

sekali pon jangan give up ok, naquiah..?

ingat, mak, bapak, along, angah, etit, ida, semua mengharap supaya segala peluang yang da ada depan mata ni, tak di persiakan macam tu aja.. so listen here, i know u can do it.. i know u can give a very best in ur own future, i know u still can make a big move, coz i believe u, coz U ARE ME..!

~NAQUIAH, SILA LIHAT KAT CERMIN, KAT SITU ADA DIRI ENGKAU..!~

assalamualaikum & take care..

Wednesday, 1 June 2011

Girls and Gossip..

assalamualaikum & peace upon all of u..:)

kadang-kadang terasa macam pelik dengan diri sendiri.. tau tak sebenarnya nak bergosip tu bukan senang.. sebab tu la kawan-kawan aq selalu pandang aq dengan ekor mata diorang setiap kali aq join diorang bergosip.. maksud nye disini, apa yang keluar dari mulut aq ni sentiasa tak sesuai untuk bergosip la kowt.. huhu..

tapi, bila aq tengok kat orang lain kan (perempuan lain), most of them walaupun nampak kasar, agak boyish, tapi bila bergosip kat telefon, pergh lebih sejam kowt... dasyat dasyat.. samada diorang yang dasyat sebab ada skill bergosip atau aq yang dasyat sebab tak da skill tu, aq tak pasti la..

tapi lantak la semua tu, aq lagi suka dengan cara idup aq skang.. bukan tak amik tau hal orang, tapi benda tu cukup la untuk renungan aq, and untuk bermain-main dalam kepala nie aja.. bukan untuk di gosip-gosip dengan kawan-kawan..

p/s: kalo nak gosip pasal AKU, please, let me noe.. nak join gak..:P

assalamualaikum & peace upon u..;D

Friday, 27 May 2011

i just wonder.........

assalamualaikum & hello-hello..:D

sound like really in a good mood rite..? of course lah, ari nie dapat khabar lagi ada kawan yang bakal mendirikan rumah tangga.. bakal berginjak ke satu lagi fasa dalam kehidupan di dunia, menyusun satu lagi langkah untuk mendapatkan keredhaan Allah dalam hidup, i really happy for them..

walaupun aq tinggal di kawasan bandar, tapi kawan-kawan aq ramai yang kahwin di usia muda, jangan terkejut kalau aq cakap, masa aq umur 18tahun dulu pon, dah ada 2 orang kawan sebaya aq yang da kawen.. jadi jangan cakap orang kampung je suka kawen muda..

tak kesah berapa pon usia diorang saat mengambil keputusan besar untuk berkahwin, itu bukan lah satu masalah bagi aq.. sebab belum tentu orang yang lebih tua adalah lebih matang kan..? jadi it's not a big deal for me if nak kawen saat masih muda.. banyak jugak benefits nye kawen muda nie.. satu dari nya, yang aq rasa penting jugak la di masa tua nanti, ialah anak..

cuba bayangkan, umur 22 tahun anda melahirkan seorang baby, bila anak tu masuk usia 25 tahun ( average umur orang da abis belajar and start bekerja la), ko baru 47 tahun.. masih muda, lambat lagi nak pencen.. am i rite..? jadi sepanjang anak anda tengah study (means before anak menjangkau usia 25 tahun tu la), anda masih ada pendapatan tetap untuk tampung pelajaran anak anda..

memang la zaman sekarang nie banyak je bantuan kewangan untuk pelajaran, but do u think it enough..? serious cakap weh, zaman skang, memang makin banyak bantuan kewangan untuk study, tapi kuantiti yang diberi tu makin sikit.. kalo setakat 66K sepanjang pengajian kat UTP, tanpa bantuan dari parent, memang makan pasir la anak-anak nanti..

ok, memang la ada duit simpanan zaman muda, EPF, pencen, etc etc.. tapi aq rasa, most us us bukan la target anak sorang je kan.. walaupun berapa anak yang kita mampu dapat, itu semua datang dari rezeki Allah, but for sure kita ada target untuk nak ada anak ramai kan..? at least aq rasa ramai orang target nak ada 3 orang anak... takkan la dari 3 anak tu, sorang je kita nak kasi pelajaran tinggi kan.. for sure kita kalo boleh nak tengok semua anak kita masuk universiti, dapat pelajaran terbaik and tertinggi yang mereka mampu.. kan..? so bajet nye cukup ke dengan duit yang ada..? nak makan lagi, medicine lagi, loan sana sini lagi kalo ada, etc etc lagi.. haa, bajet dalam masa 2 tahun boleh kering tak duit anda suma sekali..? lain la kalo anda ada business.. selagi tak nak pencen, selagi tu la anda bekerja kan..? tak pon kalo anda main saham ke, lain cerita la kan.. haha..

but still, kawen awal pon ada jugak la risiko nya.. but i think we know well rite what is it.. sebab sana sini suma orang akan kasi pandangan yang sama kalo bab kawen awal nie..

apepon ia, suma tu terpulang pada diri kita sendiri.. either kita da ready nak pikul amanat besar ni atau belom.. ingat senang ke nak pikul tanggungjawab sebagai seorang suami, pemimpin... nak jadi isteri tu pon bukan keje remeh temeh tau.. seorang isteri tu, walaupun 1 perbuatan dia yang kita rasakan remeh, boleh memberi 1000 pahala, and 1 perbuatan yang remeh jugak mampu menggundang dosa jugak.. haa, bajet senang..?

jadi, disebabkan segala macam pro & cont yang ada, aq masih mencari cari diri aq sendiri.. bila agaknya waktu yang aq betul-betul ready untuk bergelar seorang isteri agaknye..? kadang-kadang, walaupun dari segi naluri, kita memang da ready, tapi persekitaran kita..? kena amik kira juga.. dan disebabkan itu la, aq sentiasa terpaksa lari dari target awal untuk kahwen muda..

kalo dulu aq target menjelang usia 24tahun, aq tengah dalam proses menjadi seorang ibu, but now, aq kena rancang semula umur berapa nak kawen.. sebab bila umur masuk 22tahun, aq baru memulakan langkah sebagai pelajar engineering.. ada 4 tahun untuk habiskan study..

and aq tak sanggup nak pertaruhkan rumah tangga and cita-cita sekali gus.. jadi, satu darinya harus dikorbankan dahulu.. bila di kira-kira, menamatkan pengajian di penghujung usia 25 tahun, aq masih ada masa untuk merancang rumah tangga di hujung pengajian atau di awal alam pekerjaan kan, jadi lets focus on study dulu buat masa ni.. biar terbalas segala jerih maung Emak dulu, baru pikir diri sendiri..:)

after all, just like lecturer aq cakap dulu, untuk seorang wanita yang berpelajaran and berkerjaya, berkahwin di usia lewat 20-an masih normal lagi zaman sekarang nie.. but seriously, aq tetap ada sedikit kecewa la sebab aq terpaksa memilih untuk berkahwin di usia lewat 20-an.. after all, walaupun aq cakap macam nie, semua hal jodoh, idup, mati ni kerja dan kuasa Allah SWT.. ini hanya ape yang aq jangka, setakat menggunakan perspektif aq saat ini.. mungkin esok lusa, segalanya berubah.. kita semua tak tau..:)

apepun, congratulations buat semua kawan-kawan aq yang dah dan akan berkahwin, yang dah dan akan menimang cahaya mata..:)

till next post, assalamualaikum and peace upon all of u..=)