Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, 30 August 2011

cuma nak ucap Selamat Hari Raya Aidilfitri sahaja

assalamualaikum & hi hi..:D

ok, di kesempatan ni, nak ucapkan selamat hari raya Aidilfitri buat korang semua..:) minta maaf untuk semua kesalahan yang telah aku/saya buat, tak kira la yang terzahir or terlindung.. maafkan jugak untuk semua perasaan ke-tidak-puasan hati terhadap entries aku di blog ni..

btw, untuk raya kali ni.. hurm, seriously aku tak rasa macam da raya je.. macam masih dalam mood puasa lagi je sebenarnya.. maybe sebab tak betul-betul hargai bulan ramadhan kot.. sedih la ramadhan da habis.. aku harap, aku dan korang semua akan terus diberi kesempatan untuk bertemu dengan ramadhan tahun hadapan pulak.. insyaAllah..:)

owh ye, family aku akan pulang ke kampung malam nanti.. tapi aku and adik aku akan stay here since aku tak nak balik kampung sebab mood final exam aja yang ada, mood raya tak ada.. huhu.. adik aku lak, next week pon dia exam gak.. ada trial SPM.. since dia nak suruh aku tolong ajar Add Math, so dia pon terpaksa la stay here with me.. kesian dia..

nampaknya selama 4 tahun ni, aku akan rasa tak da erti la raya sebab raya semua bertembung dengan final exam.. sobsobsob ;[

ok itu aja dari aku.. sorry tak da kad ucapan.. tak ada masa nak buat..

assalamualaikum and selamat hari raya aidilfitri buat kornag semua...:D

Monday, 22 August 2011

khas buat adik yang semakin dewasa

assalamualaikum & peace upon all of u..:)

entry ni khas nya untuk adik-adik aku yang semakin menginjak usia, dari seorang bayi suatu masa dulu, kini menjadi seorang gadis, yang bakal melangkahkan kaki ke alam dewasa tak lama lagi..

few days ago, sorang adik aku bercerita tentang rasa sedih and terkilannya mengenai sesuatu perkara and aku nampak banyak persoalan yang berkecamuk dalam fikiran dia saat tu.. yeah, she just like me before I'm going out from my family house.. dulu kita hidup bawah jagaan mak ayah 100%.. so banyak benda yang terkawal, jadi potensi untuk nampak hakikat sebenar kehidupan kat dunia nyata ni sangat rendah.. (at least untuk keluarga kami la.. mungkin keluarga orang lain tak macam tu..)

so mungkin dia a little bit shock with real life.. mungkin kata-kata aku and nasihat yang aku kasi that day belum cukup mampu untuk menghilangkan rasa terkejut tu, jadi meh aku nak share satu VC dari UTube..


hopefully adik aku akan pahamkan dan hadamkan isi dari VC ni..

aku sedar, aku bukan lah seorang kakak yang baik, dan aku sebenarnya tak tahu macam mana sebenarnya cara yang betul untuk menjadi seorang kakak.. sebab aku tak ada kakak, dan aku tak pasti apa perasaan mempunyai seorang kakak.. jadi aku sedaya upaya cuba untuk bagi sehabis baik buat adik-adik aku.. rasanya aku pernah cakap pasal ni before..

aku selalu perhatikan cara kawan-kawan aku layan adik-adik diorang, tapi aku rasa cara tu tak berapa sesuai.. so aku lagi selesa guna cara aku sendiri.. walaupun aq tak pasti adik-adik aku suka ke, benci ke, rimas ke dengan cara aku ni..

sometimes aku harap, adik-adik aku akan terus stay menjadi kanak-kanak.. yang sangat suka bila di hulurkan gula-gula.. aku harap adik-adik aku takkan membesar dan menghadap dunia luar yang penuh kekotoran dan kehitaman.. sebab aku sedar, once mereka melangkah ke alam dunia luar, mereka perlu berfikir dan memilih laluan hidup mereka sendiri.. dan itu yang merisaukan aku.. andai tersalah laluan mereka, segala kehitaman dunia akan terlihat didepan mata mereka.. tapi aku tak boleh selfish mengongkong kehidupan mereka.. sebab mereka perlu belajar hidup sebagai manusia normal, yang akan membina kehidupan sendiri suatu hari nanti, secara perlahan-lahan.. jadi yang termampu untuk aku adalah, memastikan aku menjadi contoh buat mereka.. mungkin bukan a best example, but at least a better example..

disebabkan aku tahu adik-adik aku memerlukan seseorang sebagai panduan, jadi aku cuba menjadi seorang yang kuat, yang tak mudah terhanyut dengan dunia yang semakin dusta, semakin terpesong ini.. sejauh mana kekuatan aku, aku tak pasti.. tapi selagi akal waras ini ada, aku akan cuba sedaya upaya menjadi role model yang much better dari satu masa ke masa lain..

aku senang bila adik-adik aku berkongsi masalah dan cerita diorang dengan aku.. at least aku tahu sedikit sebanyak corak hidup diorang.. tapi aku tak pasti la samada diorang akan terus bercerita pada aku bila kaki mereka da melangkah ke dunia luar sana.. masihkah diorang akan berkongsi cerita-cerita mereka..? masih sudi ke diorang nak luahkan masalah diorang pada aku..?

atau diorang akan ambil jalan macam kebanyakan kawan-kawan aku..? menjadikan kakak sebagai seorang yang hanya berpangkat kakak daan bukan seorang teman yang paling setia..?

apepon, aku berdoa agar mereka mampu berfikir dengan matang dalam memilih jalan dalam kehidupan mereka nanti.. dunia sekarang, dalam setiap langkah kaki, akan ada 2 simpang.. dari sekecil-kecil langkahan kaki, hingga sebesar lompatan, tetap ada dua simpangnya.. satu simpang ke sisi gelap dunia, yang menzahirkan kesesatan, kelalaian, kepesongan, kejahilan, kekotoran dan dosa neraka.. satu simpang yang lain menawarkan sisi terang yang mampu membimbing ke arah kebenaran, ketaqwaan, dan pahala syurga, InsyaAllah..

jadi jalan mana yang bakal kita ambil..? bakal aku ambil..? bakal mereka ambil..? memang, andai tersalah langkah ke lorong gelap, kita boleh kembali ke pangkalnya dan ulang laluan dengan mengambil laluan yang terang pula, tapi saat itu, langkah kaki ini penuh dengan penyesalan dan memori hitam.. kerana kotor itu telah tercalit lekat di hati.. dan aku tak sanggup memandang wajah mereka dengan seribu kesedihan dan penyesalan..

betul, andai hidup kita tak melalui saat-saat salah, susah, gelap, maka kita akan kurang menghargai kebenaran yang terpamir di depan kita.. tapi, berapa ramai insan yang betul-betul mampu keluar dari lorong gelap itu dengan penuh keazaman..? aku pasti dan yakin, semua orang menyesal dengan jalan gelap yang di pilih, tapi sukar dan seksa untuk kembali ke pangkal jalan.. lalu terus kecundang di jalan gelap itu..

dan aku tak sanggup, sungguh tak mampu untuk melihat darah dagingku menjadi sebahagian dari itu..

adakah aku selfish bila berfikir begini..?


assalamualaikum & peace upon all of u..

Sunday, 7 August 2011

hilang

assalamualaikum & halu2..:)

mungkin agak terlambat, tapi entry ni khas buat dia yg makin jauh dari ku, makin jauh dari kami..
[ p/s: entry ni panjang berjela.. kalo rasa ko tak da masa, boleh je pilih untuk tak nak baca..:) aq tak marah.. hehe ]

kamu yang semakin jauh, Selamat Hari Sahabat dan selamat menjalani ibadah puasa dari aq di sini..

mood : terkenang zaman persekolahan
bunyi latar : suara katak menyanyi lagu Hilang - Garasi...=P

da lama aq kenal kau.. dari zaman sekolah rendah.. walaupun kita tak pernah sekelas, walaupun kita tak pernah berkawan, tapi kita slalu berbalas senyuman kan.. setiap kali terserempak je, mesti kite berbalas senyuman..

ye, aq ingat macam mana aq boleh kenal muka kau.. ingat tak, kita satu rumah sukan, rumah ungu.. ingat..? masa tu kau selalu jadi wakil rumah untuk lumba lari.. tapi ko ada lelah.. nak jugak lari.. degil.. =P tau la lelah kau tak teruk..but still, ko tetap ada lelah jugak..=P sekarang lelah ko da tak da kan..?

kita pernah berlumba untuk dapatkan tempat pertama masa saringan lumba lari dulu kan..? haha.. masa tu aq larat la lagi nak lari laju.. sekarang memang sori la.. hahaha..

kita pernah bercakap masa kita sama-sama jadi wakil sukaneka.. and masa tu kita menang.. kan.? hihi.. sejak dari waktu la kita mesti berbalas senyuman bila berjumpa..

sampai la masa darjah 4, masa tu aq da pindah rumah kat blakang skolah RZ.. ko selalu prasan aq jalan pergi and balik skolah ikut laluan yang sama ngan ko.. so satu ari tu, ko tegur aq.. tapi takat tu je la kita bercakap pon.. lepas tu asyik semyum-senyum je smula.. huhu.. mesti ko pikir aq ni sombong kan..?

tak la, skang ko tau aq tak sombong kan..? haha

masuk form 1, tak sangka lak kita sekelas.. sejak dari tu la kita officially berkawan.. hari-hari lepak sama.. then sama-sama apply masuk pengawas.. haha.. memang kenangan kan..?

masa form 2, kita ada projek geografi.. tapi bahan maklumatnya tak banyak ada kat library sekolah, so aq ajak ko and mira g kat library daerah.. ko kata tu first time ko masuk bangunan tu seumur idup ko.. and ko mintak aq bawak ko lagi bila aq nak pergi.. tapi masa on the way nak balik tu, ujan lebat sangat.. disebabkan aq and mira kejar masa nak balik, kitorang paksa ko ikut kitorang redah hujan tu untuk dapatkan bas.. masa tu ko marah sangat.. rupanya ko tak suka redah hujan.. disebabkan marah, ko cakap ko takkan ikut kitorang pergi library lagi.. :"(

masa form 3, kau ikut aq pergi tuesyen kat klang.. tapi ko sebenarnye tak berani sangat nak pergi klang, sebab tak pernah pergi sensorang.. so aq suruh ko amik kelas yang sama dengan aq.. senang boleh pergi sesama.. ko sebenarnye tak suka dok depan, tapi aq semangat suka sangat dok depan sekali.. sebabnya aq tak suka bila dok belakang nampak kepala orang aje.. tapi lelama ko da ok sebab da terbiasa..

kadang-kadang aq rasa marah dengan kau.. sebab ko kadang-kadang bertindak and berfikir macam budak-budak.. disebabkan tu, aq rasa macam nak je telan ko idup-idup..

aq selalu rasa nak kunyah ko lumat-lumat sebab ko suka berlenggah-lenggah.. buat aq menunggu lelama, dan buat aq rasa masa aq banyak terbuang.. sampai satu tahap aq da fed up, aq marah ko then aq terus balik.. kesian ko masa tu terpinga-pinga kan..? maaf ye...

masa zaman sekolah dulu, aq tak reti nak kawal perasaan.. aq jenis yang cepat marah.. sampai kan bila aq tengah fokus study pon ko ingat aq tengah marah.. haha.. muka aq ni sentiasa masam sampai time fokus kat buku pon nampak macam nak marah buku ke..?

masa form 4, aq amik keputusan besar wat masa tu.. aq move on dengan idup baru.. kehidupan baru.. sekolah baru.. aq tinggalkan ko, aq tinggalkan kawan-kawan lain.. and aq jarang sangat contact korang sejak aq tinggalkan skolah tu... tapi masa befday aq tahun tu, korang kasi aq kad befday.. antara kad paling special yang pernah aq dapat sepanjang idup aq.. terima kasih ye..

masa tu baru aq sedar, aq da tinggalkan insan-insan yang sayangkan aq macam tu aje.. mesti ko rasa sedih kan sebab aq macam lupakan korang, lupakan ko.. sebenarnye aq tak pernah lupakan korang.. kat skolah baru pon, aq selalu bayangkan , kalo korang suma ada sekali dalam kelas tu.. mesti seronok study, borak-borak.. tapi lambat ke cepat, kita tetap akan bawak haluan masing-masing.. so aq chill je la konon.. huhu..
tapi bila aq ada masa aje, aq tak lupa call ko and mira.. tanya-tanya khabar korang..

masa result kemasukan matrik klua, ko mesej aq, cakap ko sedih, ko kecewa.. sebab ko tak dapat matrik.. sedangkan kawan yang lain suma dapat... masa tu aq terus call ko.. and ko menangis.. aq rasa macam nak je g rumah ko masa tu jugak, sebab aq tau ko tengah sedih sangat... tapi da malam, kang parent aq marah lak.. huhu.. so aq just cakap je tah pape benda yang aq rasa boleh motivate ko sikit..  bila ko stop nangis, lega gila aq rasa..

then aq dapat khabar ko sambung form 6.. tak pe la, form 6 pon pre-U jugak kan.. tapi tak lama pas tu ko kasi tau ko dapat diploma kat UiTM Arau.. alhamdulillah, tercapai gak impian ko nak masuk U kan.. masa tu aq rasa happy sangat.. mesti ko lagi happy dari aq kan..? tapi aq tak dapat jumpa ko.. sebab masa tu aq pon tengah berkemas-kemas jugak..

lepas seminggu ko kat UiTM, aq mesej ko, tapi ko langsung tak balas.. aq tunggu sampai seminggu, masih ko tak balas.. then aq mesej ko lagi.. but still, ko tak balas jugak.. so aq biar je la ko.. one day, ko mesej aq tanya khabar... happy gila aq rasa.. ko tak lupa kat aq jugak akhirnya.. then tetiba ko cakap ko ada masalah.. ko nak mintak pendapat aq.. aq cuba dengar and kasi pendapat mana yang boleh.. lepas tu ko meyepi semula.. aq rasa kosong semula.. tapi saat tu aq rasa mungkin ni balasan buat aq sebab dulu aq pernah abaikan korang bila aq da sampai kat skolah baru..

masa dah dekat nak exam, ko mesej aq smula.. masalah ko makin rumit.. aq terasa macam nak je lari ke sana, supaya ko tak rasa lonely..

masa cuti, ko ajak aq klua.. dari pagi sampai petang kita duduk kat komplex sukan tu.. ko menangis, ko luahkan sumanya.. aq rasa terkejut.. banyaknye masalah ko.. mesti sakit kan simpan sensorang..

tapi lepas tu ko mendiam lagi.. ko hilang.. ko sepi tak da khabar berita lagi.. sejak hari tu, aq terasa macam tak berguna.. so biar la ko datang pada aq bila ko rasa ko perlu.. aq akan terus tunggu..

berganti hari, bersilang bulan, baru ko mesej aq.. untuk sedikit pandangan lagi, dan kemudian hilang lagi.. tau tak betapa aq sangat berharap untuk ko bertanya tentang hidup aq juga, berharap agar kita boleh berborak-borak tentang semua benda sama macam zaman sekolah dulu.. betapa aq sangat rindukan suma tu... tapi mungkin masa ko tak ada untuk semua tu..

lama-lama ko terus hilang... ko cuma contact aq menjelang befday aq.. itu pon hanya sekadar 1 mesej ucapan semata-mata.. sedih tahu bila kau buat macam ni..

ko menyepi, terus diam terbujuk kat satu sudut dunia yang tak ada siapa pon tau.. semua kawan cuba contact ko, tapi ko jarang sangat reply.. kenapa ko berubah macam ni sekali..?

bukan ke ko yang bermatian mintak agar aq jangan sesekali lupakan korang, jangan sesekali lupakan ko..?

teman, kembali la pada kami.. terus terang la tentang salah kami sampai ko ambil keputusan pergi jauh tu... semua tertanya ko di mana...

dan yang pasti, aq rindukan kau, teman..

assalamualaikum & papai..