Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 27 March 2015

Another Phase of Life

Assalamualaikum & Hi.

In less then a week, aku akan mulakan fasa baru dalam hidup aku.

Fasa 1: Zaman kekanak main panas - done!
Fasa 2: Zaman sekolah rendah comot compang camping - done!
Fasa 3: Zaman sekolah menengah aktif outdoor - done!
Fasa 4: Zaman undergraduate pecah otak tak faham kenapa nak ambil course susah - done!
Fasa 5: Zaman menganggur cari kerja dengan kelayakan sampai emo dan hampir putus asa - done!
Fasa 6: Zaman berkerjaya dan kumpul experiences dan cecepat target dapatkan IR - almost start!

Sama macam masa nak cari placement untuk internship dulu, punya lah aku taknak intern di kawasan KL, akhirnya terpaksa accept sebab offers yang dapat semua belah sana jugak, maka sama lah dengan first job aku ni. To start our career in this so busy KL, aku rasa sedih sikit lah. Tapi bila ingat job scopes  yang aku dapat ni, buat aku rasa semangat, and terus aku cakap kat diri sendiri, "KL pun KL la. Cukup experiences, kita pergi la tempat lain yang kurang sesak sikit."

Kita boleh dan mampu merancang segala di dunia, tapi Allah adalah Perancang terbaik. Hanya Allah yang lebih tahu apa yang terbaik untuk kita dan seisi alam ini. ^  ^
Perancangan manusia itu usaha, dan perancangan Allah itu takdir.

"Dan mereka merancang (tipu daya), Allah juga merancang (membalas tipu daya), dan Allah sebaik-baik Perancang (membalas tipu daya)." [ Surah Ali-Imran, ayat 54]

Mohon doakan supaya segala urusan aku di permudahkan ye. Job scopes mencabar gilos bagi aku. Tapi memang kerja gitu pun yang aku dok mencari selama ni. Haha.

Ok until next post, Take care.

Assalamualaikum & peace be upon you. :)

Thursday, 12 March 2015

Random #11

Willfully Ignorant

“We can easily forgive a child who is afraid of the dark; the real tragedy of life is when men are afraid of the light.” ― Plato

“A man is responsible for his ignorance.” ― Milan KunderaLaughable Loves

"Willful ignorance is the state and practice of ignoring any sensory input that appears to contradict one's inner model of reality. At heart, it is almost certainly driven by confirmation bias. It differs from the standard definition of "ignorance" --- which just means that one is unaware of something --- in that willfully ignorant people are fully aware of facts, resources and sources, but refuse to acknowledge them."

P/S: I finally realized that all the misunderstood and rumors about me during my 'World of Learning' few years back was because of my WILLFUL IGNORANCE, because I keep blamed others for accusing me before trying to get to know the real me, because repeatedly told myself that I don't have to say or proof anything to show them that what they thought are totally wrong. (Tarik nafas...) I should be more friendly toward them back then, so that I can proof it that all those rumors are wrong. But what I did is JUST LET MY WILLFUL IGNORANCE CONTROLLED THE SITUATION. Sampai sekarang kena tabahkan diri bila rumors dari zaman tu sampai ke telinga. Dear Naq, moga kau belajar dari kesilapan ni, and stop blamed others for all those rumors.

Assalamualaikum & peace be upon you. ^__^