Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, 28 August 2013

A Better Muslimah

Assalamualaikum & peace be upon you.

Pernah dengar kisah Saidina Umar Al-Khattab dengan penjual susu? Aku suka kisah ni. Aku tahu pasal kisah ni masa darjah 4. Ustazah cerita tentang kisah ni supaya kita ambil ibrah dari kisah ni. Temanya Jujur. Tapi kali ni, aku nak luaskan skop ibrah dari kisah ni. Apapun, meh aku cerita sikit secara ringkas tentang kisah ni.

Suatu malam, waktu Saidina Umar berjalan untuk meninjau keadaan rakyatnya, beliau terdengar perbualan dua orang wanita.

Wanita A : Wahai anakku, cepat lah campurkan susu ini dengan sedikit air.
Wanita B : Wahai ibuku, tidakkah ibu mendengar arahan dari Ameer al-Mu'mineen hari ini?
Wanita A : Apakah arahannya itu?
Wanita B : Beliau mengarahkan seseorang untuk mengkhabarkan dengan suara yang kuat supaya susu tidak dicampurkan dengan air.
Wanita A: Cepat bangun dan campurkan susu dengan air. Kamu berada di tempat yang Umar tidak mampu melihatmu.
Wanita B : Saya tidak boleh menurut perintahnya di khalayak ramai dan melanggar perintahnya dalam sembunyi.

Selepas Umar mendengarkan perbualan tu, Umar arahkan Aslam untuk melihat siapa wanita yang berbual tu, dan selidik jika dia telah bersuami atau tidak.

Aslam pergi ke tempat tu, dan Aslam dapati seorang wanita dan anak gadisnya yang bersembang tu, and the thing is, anak gadis tu belum bersuami. Jadi Umar kahwinkan anak gadis tu dengan anak lelakinya.

And wanita B tu akhirnya melahirkan seorang insan hebat, iaitu Umar Abdul Aziz.

Yup, kalau sepintas lalu, kita nampak ibrahnya bila berlaku jujur ni, Allah akan murahkan rezeki kita. Dari hidup susah menjual susu yang tak seberapa pendapatannya, akhirnya menjadi seorang isteri kepada orang besar. Tapi cuba kita tengok dari segenap penjuru.

Ibrah yang lebih besar kat sini, dengan akhlah kita, as a Muslimah, sebagai umat Islam, akhlak yang baik tu perlu sentiasa di bentuk, di baiki, di percantikkan dan di amalkan. Supaya anak yang bakal dilahirkan dan di didik nanti, sehebat, mungkin lebih hebat lagi, daru Umar Abdul Aziz.

Kita patut sedar, melahirkan dan mendidik anak ni bukan untuk kesenangan, jauh sekali untuk kebanggaan kita di hari tua. Kita lahirkan dan didik mereka as amanah dari Allah untuk jadikan mereka tu menegak agama kita. Biar anak-anak kita nanti jadi hak dan hamba-Nya secara total. Mengejar kejayaan dunia demi menaikkan Islam. Mengejar ganjaran akhirat sebagai kejayaan sejati.

Untuk dapatkan anak-anak kita jadi seperti tu, maka dari kita la sendiri. Kalau kita sendiri tak ada biah macam yang diperintahkan oleh Allah, macam mana kita nak harap anak kita pandai untuk berakhlak terpuji?

So, jom be a better Muslimah. Try our best to be a better Mukminah.

InsyaAllah. Ada jalannya.. :)

"The believers are only the ones who have believed in Allah and His Messenger and then doubt not but strive with their properties and their lives in the cause of Allah . It is those who are the truthful." [ Al-Hujurat 49: 15]

Assalamualaikum and peace be upon you.

Monday, 12 August 2013

Aidilfitri 1434H

Assalamualaikum and peace be upon you.

Selamat hari raya Aidilfitri. Lambat sikit wish sebab malas nak online. Raya-raya ni better connect with people secara langsung. Jadi jauhkan diri dari alam maya.

Hari ni aku dah masuk office. Memang mood raya masih kat sana sini agaknya. Naik LRT otw ke office tadi, sunyi je.

Sampai office, rasa macam aku terdatang office waktu cuti pulak. Tak ada orang. :)

Kat department aku, cuma ada 4 orang je. Kakak secretary, SV aku, head of maintenance, and aku. Memang la sunyi sepi. Seronoknya kalau dapat balik rumah and tido.

Astaghfirullah.. Perangai....... =.='

Tahun ni raya cuma dihabiskan dalam kereta aja. Letih. Dua hari before raya, turun KL sebab Emak nak shopping biskut raya kat Klang. Otw pergi tu aku tak la rasa letih sangat, sebab cukup tidur. Tapi mencabar gak la nak drive belakang lori yang bebanyak kat jalan Kuala Selangor tu. Ikut jalan dalam sebab nak turun Klang dulu before ke KL.

Last day puasa gerak balik Lumut semula. Sampai dah malam. Berbuka pun kat dalam kereta je. Sampai lambat sebab gerak dari KL dah tengah hari. Tambah lambat lagi sebab aku yang drive. Kalau jammed, aku tak berani sangat nak potong-potong, cilok-cilok ni. Dah la aku nak gak turun Taiping dulu. Makanya, pukul enam lebih baru sampai Taiping. Dari Taiping balik ke Lumut, Angah lak drive. First driver dah penat. :P

Lepas Isyak bawak Emak beli barang-barang untuk buat rendang. Sampai rumah dah penat amat. Tido sampai nyaris-nyaris terbabas subuh. =.='

Lepas Zohor hari raya pertama, terus gerak ke Temerloh. Tapi aku jadi passenger je. Memang la seronok hidup macam tu. Haha. Sabtu lepas Asar gerak balik KL. Hari ni dah start kerja. Maka tamat lah raya untuk aku. Huhu.

Duit raya tahun ni dapat RM150, Alhamdulillah, masih dapat duit raya dari abang-abang. Ni best bila ada ramai abang. At least masih boleh merasa dapat duit raya. (^_^)v

Sekarang ni, menghitung bulan untuk jumpa Ramadhan 1435H pulak. Semoga ada rezeki untuk bersama Ramadhan tahun depan. InsyaAllah as a student semula. Tahun ni tak berapa nak merasa macam student. ~_~ Okay, lets keep pray to Allah untuk kuatkan semangat kita untuk istiqamah beribadah, at least sama macam performance kita masa bulan Ramadhan. Lagi cantik kalau boleh much better dari Ramadhan. InsyaAllah.

"Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu." [Az-Zariyat : 56]

Selamat ber'open house' pada yang masih cuti. :)

Assalamualaikum and peace be upon you.