Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 29 September 2011

Nilai Persahabatan di Matamu

assalamualaikum & hi..:)

hari ni aku ada interview kerja.. alhamdulillah, interview done, kerja pon dapat.. tapi mungkin bukan rezeki aku untuk kerja kat sana, aku tolak kerja tu..

dalam perjalanan nak pergi interview tu, phone aku berbunyi.. nombor tak dikenali.. aku bajet tu panggilan dari tempat interview tu.. tapi rupa-rupanya dari seorang insan yang dah lama aku terputus hubungan.. I've no idea where she got my phone number.. but what i know is, AKU RINDUKAN SUARA INSAN ITU.. sebagai mana aku rindukan kehadiran arwah anaknya..

actually yang call aku tu ialah ibu kepada arwah best friend aku.. dulu lepas arwah meninggal, family ni pindah ke Germany kalo tak silap.. but now, they already here.. aku panggil ibu arwah best friend aku ni Untie..

Untie call sebab nak tanya sekarang aku tinggal mana, buat apa, and nak jumpa.. aku tanya la Untie tinggal mana sekarang.. and she said that they still at the old house.. means, dekat seksyen 2 sana tu la.. so aku cakap la aku ada kat area seksyen 7, kalau Untie boleh keluar ke seksyen 7, aku teramat berbesar hati nak jumpa Untie.. and she agree.. so we decide to meet at restoran nasi kandar kalau tak silap..

borak macam-macam benda, Untie asyik relate kan cerita aku and arwah masa zaman kecik-kecik dulu dengan siapa diri aku sekarang.. dia menangis bila tau yang aku sekarng belajar kat tempat yang arwah nak sangat masuk satu masa dulu.. i can see how big her love to her beautiful girl..

dulu masa zaman kecik-kecik sampai ka ke hujung nafas arwah, kitorang selalu cakap pasal cita-cita masing-masing.. masa tu aku sangat la minat nak jadi doktor.. sampai kan bila arwah sakit, arwah pernah tanya, nanti bila da besar, aku sudi tak nak rawat beliau.. and aku jawab, aku kan best friendnya, aku akan pastikan beliau jadi pesakit VVIP aku.. then arwah jawab, bila da sihat masa tu, arwah akan binakan rumah paling cantik untuk aku.. seronok sangat saat berkawan berdua masa tu..

seumur hidup aku, sampai ke hari ni, aku masih mencari seorang insan yang punyai hati setulus arwah.. tapi masih tak ada yang sama.. mungkin sebab persahabatan dua kanak-kanak itu satu persahabatan yang sangat suci jika dibandingkan dengan persahabatan orang dewasa.. kan..? makin dewasa ni, makin susah nak jumpa.. but at least, aku jumpa juga la satu persahabatan hampir secantik persahabatan kami dulu..

Untie ingat aku akan amik medic, macam yang aku cita-citakan dulu.. tapi dah aku ni memang tak ada kebijaksanaan untuk menghafal, so pusing ke engineering la pulak.. sepanjang bercerita dengan Untie tadi, aku dapat lihat satu perasaan yang susah nak ditafsir dalam mata Untie.. dari saat mula-mula Untie sampai and peluk aku sangat erat, sampai ke saat Untie balik..

mungkin perasaan rindu pada anaknya, mungkin perasaan sedih akan kehilangan anaknya, mungkin perasaan gembira dapat mencari serpihan hati anaknya.. I'm not sure.. tapi Untie ada kasi satu buku milik kami suatu masa dulu pada aku.. dalam buku tu ada macam-macam cerita antara aku and arwah.. buku tu ala-ala diari kami berdua la.. idea wujudnya buku tu, arwah dapat dari novel yang dibaca.. aku tak ingat nama novel tu, tapi dari situ la wujudnya diari tu..

bila aku bukak and baca semula, aku rasa nak menangis aja.. betapa indah nya waktu dulu.. without knowing that we'll be apart like this.. masing-masing curahkan rasa sayang dan harapan masing-masing.. gambarkan angan-angan dan impian masing-masing.. hamparkan keinginan dan kemahuan di masa depan masing-masing.. coretkan cerita suka duka jalan hidup dua orang kanak-kanak mentah yang punya harapan besar.. semua tu buat aku terasa betapa jauhnya kehidupan kami kini.. aku yang makin mengorak langkah jauh meninggalkan impian silam dan arwah yang lama telah pergi dengan aman ke alam abadi..

aku cuma mampu katakan, aku sangat merindui gelak tawanya, cerita riangnya, sifat memahaminya dan ayat-ayat penenangnya.. adakah kita akan bertemu di syurga suatu hari nanti sayang..?

tetiba ada kawan masukkan lagu Teman Yang Ku Kasih - Azharina kat FB.. meleleh air mata ni..

I just hope that I'm being a very best friend of her, dulu kini dan insyaAllah di sana nanti..

baca cerita-cerita akhir arwah sebelum meninggalkan semua insan yang mengasihinya di dunia ini, buat aku berasa betapa aku tak sedar begitu besar harapan dan penghargaan arwah pada aku..

yang aku sedar cuma satu, aku merindui sehabat terbaik aku iaitu beliau.. I hope that I can meet her soon.. really hope so.. i miss her.. really mean it..

hargailah setiap persahabatan ikhlas yang dihulurkan pada kita selagi sahabat itu masih ada di dunia ini untuk bernafas, untuk tersenyum dan untuk mengalirkan satu ukhwah fillah yang sejati demi Allah SWT..



assalamualaikum & peace upon all of you..

Thursday, 22 September 2011

Haid & Lelaki

assalamualaikum & hi..:)

ok, entry ni adalah 18tahun ke atas dan bukan untuk tujuan melucah..! entry ni jugak mungkin tak menjadi kesenangan untuk segelintir pihak.. tapi aku rasa isu ni perlu sangat la di terangkan..!


I'm not gonna talk about the period cycle.. tu korang tanya Mr Google sendiri or bukak balik buku sains form 3, buku biology form 5 or pape lagi jenis buku yang ada lah.. yang aku nak cakap sekarang pasal sikap orang lelaki dengan isu haid ni..

before aku membebel panjang lebar, aku nak share 3 cerita berkenaan isu ni yang aku tengok or dengar sendiri..


ISU 1 -
member : weh, tolong aku jap.. 
aku : tolong mende nye..?
member : awek aku merajuk la.. masalahnya aku rasa memang salah dia kot..
aku : dia buat ape..?
member : ada ke dia da tau tengah bendera merah, boleh lak biar 'bocor' kat set kereta aku.. kotor dowh.. geli tau tak.. die bukan budak kecik umur setahun dua yang tak reti nak tahan kencing.. darah tu lagi geli dari kencing ko tau tak..
aku : hotak ko..! ko ingat darah period tu nak keluar boleh tahan-tahan ke..? banggang..!


ISU 2 - 
suami : apsal dengan sarung kusyen tu..?
isteri : saya cuci..
suami : apsal cuci satu je..? haa tu la awak, perangai macam budak-budak.. malu la sikit kat anak-anak.. bontot berdarah pon tak reti lagi nak handle.. apa punya perempuan..
isteri : dah nak terkena nak buat macam mana.. bukan saya boleh kawal pon..

ISU 3 -
A : ehh kejap kejap..
B : nape..?
A : lapik ni dulu baru duduk..
B : apsal lak ni..?
A : kang 'bocor' abis la.. kotor tau tak..


so ladies, korang rasa lelaki-lelaki yang macam ni perlu disekolahkan ke tak..? kalo aku, aku cakap PERLU..

aku paham la, lelaki tak paham sangat pasal menstruasi/haid ni sebab diorang tak pernah alami.. but kalo dah tau tak pernah alami, apsal yang sesenang je nak menempelak perempuan bila jadi isu 'kebocoran' tu..?

macam ni la, make it short, darah tu bila nak keluar, kita kadang-kadang boleh la terasa darah tu tengah mengalir keluar.. terasa tu pon kalo banyak la.. kalo tak banyak, tak perasan pon.. and biasanya bila tengah jalan ke, lari ke, wat keje ke, tak perasan sangat pon..and kuantiti yang keluar tu pon tak da lah sama setiap bulan...

biasanya kan, kalo la perempuan tu selalunya datang period selama 5 hari, hari ke 2 sampai ke 4 tu agak banyak la.. so kalo masa tu terbocor ke, agak adat la.. sebab darah yang keluar banyak, then perempuan tu pulak tak perasan..

kalo haid ni boleh di tahan-tahan macam nak kencing or berak, rasanya memang tak perlu la diciptakan pad ni suma.. so cuba jangan nak main serang je cakap perempuan ni banggang la, pengotor la, macam budak kecik umur setahun la.. aku sepak kang baru tau..! korang tau tak korang patut bersyukur kalo korang ada pasangan yang mampu nak datang period..? sebab nya itu antara satu bukti or tanda yang wanita tu sehat, and ada la potensi untuk kasi anak kat korang nanti bila kawen..! yang lagi aku angin bila sang suami yang sound-sound isteri dia.. perghh, time bini korang tengah suci dari hadas besar tu, korang bukan main gedik lagi kan sebab nakkan dia..! bila da berdarah korang bising-bising lak.. hatok ko..!

kalo korang yang lelaki ni cuba nak pahami masalah perempuan ni, aku tak ada la sampai nak buat entry macam ni.. tapi ini tidak.. memang la, haid ni cuma ada pada wanita.. cuma wanita yang lebih paham.. tapi tak salah kalo korang cakap elok-elok, bukan tengking-tengking.. ingat pasangan korang tu saja-saja ke nak kotorkan tempat diorang duduk dengan najis tu.. tak da la maknanya kan.. so sila la tolerate sikit..

haid tu kan keistimewaan yang Allah kasi pada kaum wanita.. supaya seimbang kitarannya..

korang apa paham.. pas ni kalo ada lagi kawan-kawan yang mengadu pasal awek diorang 'bocor' kat aku, aku akan hayun muka diorang dengan kayu hoki.. biar diorang pon berdarah..! hahaha...

ok, till next post.. assalamualaikum & peace upon all of u..

Sunday, 18 September 2011

hidup dan kehidupan

assalamualaikum & hai..

kita manusia,
semalam miliki segalanya,
kawan-kawan yang baik, kewangan yang lumayan,
pekerjaan yang kukuh, pencapaian pelajaran yang tinggi,
disenangi dan dikasihi sana sini..

hari ni kita berada di comfort zone,
mula selesa mula terlupa,
mula lalai mula terleka..

esok semuanya berantakan, satu persatu hancur,
bersilih ganti angkat kaki, prestasi kerja merudum,
pelajaran terganggu, kebahagiaan punah,
kemewahan hilang, dibenci dan dicaci sana sini..

lusa kita terhantuk dipalang dunia, kita tersedar hakikat kehidupan,
kita berazam mendapatkan segalanya yang pernah kita kecapi kelmarin..

hari berikutnya kita merasa semula kemanisan dunia ini..
jadi sedar lah, hidup kita tak lebih hanya umpama planet yang bergerak mengikut landasan paksinya,
tak juga kurang seperti roda kereta kuda yang pantas berputar,
hinggalah sampai ke destinasinya; mati.

p/s: 1)andai kau rasa dengan memerli, mengkritik, dan menghina dia akan mampu menjatuhkan semangatnya, kau salah.. di belakang nya, berdiri ramai insan yang mampu memberi tenaga yang tak putus buatnya.. 2)sahabat, tabahlah, semua ini sementara.. aku yakin jalan mu lebih luas dan besar selepas ini.. insyaAllah.. amin..


till next post, assalamualaikum & peace upon all of you..

Saturday, 17 September 2011

UTP Mesra Global Outreach

assalamualaikum & hello..:)

pagi semalam sampai tengah hari tadi, aku berada di Bagan Datoh.. tujuan pergi sana sebenarnya untuk program UTP Mesra GO (Global Outreach). kiranya program ke Bagan Datoh ni sebahagian dari program UTP Mesra GO ni la.. sebab ada beberapa program dalam UTP Mesra GO ni..

pergi ke Bagan Datoh, program nya ialah Homestay.. dapat family angkat la kiranya.. yup, just same like program Anak Angkat kat Manjung hari tu.. tapi kali ni lagi seronok la.. serius tak tipu.. hihihi..

sepanjang join program ni, aku menjadi anak angkat kepada family Encik Sujak and Puan Radhiah.. seronok sangat dapat berkenalan dengan family.. sebab ada istimewanya family ni.. owh lupa nak kasi tau, kampung yang kami pergi tu, namanya Kampung Sungai Pergam..

semalam sampai di pekan Bagan Datoh da dekat tengah hari.. so bruch dulu, then pembahagian keluarga angkat and ikut foster parent balik ke rumah mereka.. eh eh, rumah kami (at that time).. hihihi..

so sementara yang lelaki pergi solat jumaat, kami yang perempuan ni boleh la melepak lama sikit kat rumah parent.. sebab aktiviti seterusnya cuma akan start lepas habis solat jumaat..

so aku amik kesempatan untuk beramah mesra and kenal-kenal dengan mak and adik beradik angkat aku..

family ni tak la besar sangat.. Puan Radhiah ni ada 4 orang anak, semuanya perempaun.. yang pertama dah jadi cikgu, kedua dah kerja di bank, yang ke tiga baru je daftar masuk kat UMT and yang bongsu baru habis UPSR.. dulu keluarga ni cumalah sama macam orang kampung biasa.. makan pakai cukup-cukup aja, kerja sekadar kerja-kerja kampung.. tapi alhamdulillah Allah kurniakan anak-anak yang bertanggungjawab.. anak-anak mereka yang da bekerja, tak pernah lupakan jasa mak ayah diorang.. anak yang sulung buat loan untuk baiki rumah, supaya keluarga kat kampung mampu merasa lebih selesa kehidupannya.. anak yang kedua beli kereta and tinggalkan di kampung untuk kemudahan mak ayah nak pergi kemana-mana.. tiap-tiap bulan still tak lupa untuk menghulurkan duit untuk belanja keluarga..

tengok, walaupun hanyalah anak perempuan, walaupun baru mulakan kehidupan, dah mampu membela nasib keluarga.. bila aku dengar cerita makcik radhiah, aku terfikir, apa akan jadi pada aku bila habis belajar nanti..? akan menjadi anak yang tak mengenang jasa ke..? akan menjadi anak yang mampu membela ibu dan ayah ke..? akan menjadi anak yang hanya mampu menabur wang tetapi tiada masa untuk orang tua ke..? dan saat tu aku terus berdoa agar Allah tetapkan hati dan nawaitu aku yang selama ini bermatian belajar kerana ingin mengubah nasib diri dan keluarga..


ok masuk balik pasal program ni.. lepas da beramah mesran dengan foster family, kena gerak ke rumah pengerusi homestay.. sebab nak start masak lemang.. hihi.. tapi aku tak amik port sangat part lemang tu.. aku busy sediakan makanan untuk semua yang buat kerja.. nak tau ape benda yang aku buat untuk semua orang..?



~pisang goreng~

aku jadi penggoreng pisang berjaya petang tu.. sampai aku sendiri dapat makan 3 ketul ke pisag goreng nya.. laju je suma makan.. lapar kot lepas berhempas pulas dengan asap lemang tu.. hahaha...

malam semalam pulak ada jamuan raya.. sebab tu la kitorang buat lemang sebenarnya.. hihi..  masa jamuan raya tu, ada la persembahan tarian.. and makanan yang disediakan pulak ialah soto, nasi impit and kuah kacang, lemang and rendang.. hehe.. memang terangkat la dapat makan lemang.. hihihi..

lepas kitorang melantak macma orang kena rasuk kebuluran, kitorang kena join lak penari-penari tu buat persembahan.. hahaha.. part ni yang paling tak best.. sebab aku malu sebenarnya.. muahaha.. tapi buat aja la.. hahaha...

hari ni pulak, kitorang belajar nak buat coconut shake, coconut jelly dengan tali dari batang pisang.. seronok weh.. hehehe.. habis semua tu da tengah hari.. so habis je buat belajar buat benda-benda tu, terus gerak balik ke UTP.. kena rushing sebab esoka da program lain.. tapi aku tak dapat join program tu sebab guests aku semua terpaksa tarik diri last minute.. huhuhu..

before aku stop cerita, aku nak ucapkan berbanyak terima kasih pada Tourism Malaysia sebab sponsor program homestay kat Bagan Datoh ni.. awesome gila weh..!!

ok la, tu aja aku nak share.. gambar pon tak ada banyak.. sebab aku lupa bawak kamera.. so setakat apa yang akau letak ni aja la ya..



~ni kak farhana, pegawai Tourism Perak~



~budak kecik tu asyik menjerit-jerit sebab kena sakat dengan kawan-kawan aku ni~
~diorang memang excited gila nak buat lemang~
~lagi sekali, budak ni da bosan da masa ni~
~some of my friends with their foster family masa jamuan raya~
~antara makanan masa jamuan raya~

~before balik tidur, kena bergambar sket.. btw, perasan tak aku sedondon dengan chee hong? he said aku kena jadi pengantin dia la untuk malam tu sebab da sedondon.. what la kan..~
~masa ni tinggal anak-anak aja.. haha~


~tengah nak tebuk kelapa, nak ambil air and isi untuk buat coconut shake and coconut jelly~

      
~suma muka excited merasa air coconut shake yang dah siap~