Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 29 July 2013

Shame

Assalamualaikum dan salam sejahtera. :)

Petang semalam, ada seorang sahabat tanya samada aku ada baca semula tak entries blog aku yang lepas-lepas?

Aku jawab, kadang-kadang, depend pada cerita apa yang aku teringat masa tu.

Dan kemudian beliau kata, ada baiknya semak semula. Mana yang rasa tak patut tu, delete aja. Kadang-kadang antara benda yang sering buat kita susah dan kandas dalam berubah ialah perkara lepas.

Betul juga apa yang dia kata. Cant denied. Inti-pati blog ni, terutama entries awal-awal dulu, memang memalukan. Bila aku baca semua semalam, aku rasa nak sorok muka bawah katil je.

Teruk benau bahasa. Dengan 's' jadi 'z'. Cerita merepek, isi nya cuma sebaris ayat. Merepeknya sampai 5 perenggan. Dengan bahasa kasar. Dengan cerita penuh emosi.

Saat tu jugak rasa nak terjun laut. So aku ambil masa hampir sejam setengah untuk delete entries tu semua. Kebanyakannya aku tak baca pun, terus delete.

Tak. Aku bukan nak hypocrite. Tak. Aku bukan nak bajet baik.

Cuma nya, bila kita nak berubah, kita perlukan biah solehah. Kalau dengan inti-pati yang merepek macam ni, orang baca, orang pun tak rasa macam nak sokong dan sama-sama berubah dengan aku. Sebab, at the first place, aku sendiri yang dah kasi first impression yang merepek kat orang.

Ouch.. Malu sangat bila kenangkan zaman-zaman baru nak up dulu. Tak apa lah, semua ni ada module dari Allah. Mungkin kalau aku tak macam ni dulu, lepas ni bila ada anak usrah yang buat macam ni, aku tak ada a good lesson learn nak share dengan diorang. Pengalaman sendiri tu kan lesson learn terbaik untuk kita.

Allah, terima kasih hadirkan seorang sahabat yang sanggup menegur ku walaupun sekecil-kecil perkara, sehinggal sebesar-besar perkara.

Itu lah hikmahnya hidup berkumpulan, berjemaah. Jangan duduk sensorang, tak bergaul dengan orang. Kalau salah, tak ada yang menegur. Tak sedar salah ke betul. Kan. :)

So, lets start with a new life style. Nak-nak di bulan mulia ni. :)

p/s: Jom perbanyakkan amal ibadah kita. Pulun ibadah kita, sementara masih di dalam Ramadhan ni. Lets start the mission of "Lailatulqadar Search". Moga direzekikan malam Lailaturqadar pada kita. :) Aamiin.

"Dan sesungguhnya Aku yang amat memberi ampun kepada orang-orang yang bertaubat serta beriman dan beramal soleh, kemudian ia tetap teguh menurut petunjuk yang diberikan kepadanya." [Taha : 82]

Assalamualaikum and peace be upon you.

Sunday, 28 July 2013

Sebiji Batu Bata dan Bangunan

Assalamualaikum and peace be upon you.

Sedih. Saudara-saudara kita semakin ramai yang di zalimi. Di sakiti, di seksa. Sedih kan. Bila baca dan lihat gambar keadaan mereka. Di Mesir. Di Syria. Di Rohingya. Di Palestine. Di England pun tak kurang juga. Dan percaya lah, banyak lagi tempat yang kita tak tahu, sebab tak dapat di access khabarnya ke dalam internet. Ke dalam media massa.

Tapi kita di Malaysia, masih selamat dari kezaliman fizikal seperti mereka. Kita masih belum di acu pistol dan senapang. Belum di lempar dengan bom. Belum di bakar tempat ibadah kita. Masih berperang secara berhemah. Dengan politik, dengan kuasa. Tapi itu pun banyak dah penindasan yang dilakukan. Cuma ianya belum secara fizikal.

Aku ini. Biasa lah, manusia. Bila belum merasa sakitnya, bila belum merasa seksanya, senang sangat terlupa. Tengok gambar-gambar keadaan di Raba'ah, sedih dan menangis. Berdoa pada Allah agar mereka di beri kekuatan. Berdoa pada Allah agar mereka di beri kemenangan, tak kira menang di dunia mahupun menang di akhirat.

Tapi selepas tu, aku kalah pula dengan nafsu. Mentang-mentang di sini saat ini tak berlaku rusuhan seperti di sana. Mentang-mentang aku masih sedang sedap menaip, online sambil berguling-guling dari pagar ke dapur. Mentang-mentang tak ada orang nak datang menembak. Aku terus lupa.

Lupa yang sebenarnya aku pun sedang berjuang. Berjuang sama seperti mereka. Biasalah. Mereka merasa seksa dan sakit secara fizikal. Sedangkan aku tidak. Biasalah. Sebab itu aku tak sedar yang aku sedang kalah.

Aku berdoa meminta Allah percepatkan kemenangan Islam di bumi ini. Aku berdoa meminta Allah melindungi mereka di sana. Ya, Alhamdulillah, ada doa dari kita, dari aku. Doa kan senjata Mukmin. Tapi, Mukmin ke aku..? Atau sekadar Muslim? Dengan ibadah yang tak seberapa. Ibadah yang wajib pun kadang-kadang di hujung waktu baru di dirikan. Ibadah sunat apatah lagi. Andai rajin, di buat. Andai malas, "alah biarlah, hari ni aja pun tak buat, lagipun kan sunat." Dengan nafsu pun asyik kalah. Macam mana kalau Allah uji dengan ujian macam mereka tu?

Aku nak Islam menang. Aku nak Khulafah Islamiyah bertapak semula di bumi ni. Tapi sikap aku, amalan aku, perbuatan aku, attitude aku, semua ini yang menyebabkan kemenangan Islam tertangguh. Cuba kalau aku, kalau kita, setiap seorang dari kita yang Muslim ini, menjaga ibadah wajib kita, perbanyakkan ibadah sunat kita, perbanyakkan tadabbur Al-Quran, perbaiki akhlak kita, perbaiki cara hidup kita. Pasti kita semua mampu menjadi hamba Allah yang bukan sahaja Muslim, tetapi Mukmin.

InsyaAllah bila dah menajdi Mukmin, dengan amalan kita, dengan doa-doa kita, dengan akhlah kita, akan mampu membantu saudara-saudara kita di sana untuk memenangkan Islam. Dan insyaAllah kita juga mampu memenangkan Islam di sini. Di bumi ini.

Andai mereka sahaja berjuang kat sana, memang tak cukup. Mereka perlukan support, sokongan, bantuan dari kita. Apa bantuan yang boleh kita beri? Amalan dan doa kita. Sebab kita semua, aku, engkau, mereka di sana, kita semua lah pendek ceritanya, mempunyai satu ikatan yang sama. Ikatan akidah. Dalam surah As-Saf, ayat 4, Allah berfirman :

"Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh." [As-Saf : 4]

Jadi, aku ini sebahagian dari bangunan umat Islam kan. Jadi, kenapa mesti aku duduk bersenang lenang tak buat apa-apa untuk bantu saudara se-akidah dengan aku di tempat lain?

Kurang sebiji batu-bata pun akan mencacatkan dan melemahkan structure satu bangunan, tahu? Dan, nak buat semua ini tak mudah. Banyak kali dah aku merasa turun naik nya iman aku untuk bersama berjuang. Tapi aku tak boleh mengalah. Takkan aku nak jadi orang yang tak menyumbang kepada kemenangan Islam? Sedangkan Allah dah beritahu awal-awal lagi bahawa inilah perniagaan yang paling untung.

"Wahai orang-orang yang beriman. Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasul-Nya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). (Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta di tempat-tempat tinggal yang baik dalam syurga Adn. Itulah kemenangan yang besar." [As-Saf : 10-12]

Ya Allah, malunya aku. Asyik kalah dengan nafsu diri. Sedangkan aku dah sedia tahu yang kita kena buat apa yang kita cakap. Tapi aku selalu lalai. Allah, ampunkan kami. Peganglah hati kami, agar kami terus istiqamah.

"Wahai orang-orang yang beriman. Jadikanlah diri kamu pembela-pembela (agama) Allah sebagaimana (keadaan penyokong-penyokong) Nabi Isa ibni Maryam (ketika ia) berkata kepada penyokong-penyokongnya itu: "Siapakah penolong-penolongku (dalam perjalananku) kepada Allah (dengan menegakkan agamaNya)?" Mereka menjawab: "Kamilah pembela-pembela (agama) Allah!" (Setelah Nabi Isa tidak berada di antara mereka) maka sepuak dari kaum Bani Israil beriman, dan sepuak lagi (tetap) kafir. Lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang." [As-Saf : 14]

Assalamualaikum and peace be upon you.

Saturday, 27 July 2013

Kudrat Emak

Assalamualaikum and peace be upon you.

Before berbuka tadi, aku tengok iklan raya PETRONAS, untuk raya yang bakal tiba ni. Akhirnya iklan PETRONAS yang melekat kat hati dah muncul lagi bersama dendang. Meh sini aku share iklan tu kat bawah ni.


Tengok iklan ni, betul-betul ingatkan aku pada Emak.

Masa zaman sekolah, kawan-kawan semua selalu merungut bila aku cakap aku tak dapat join diorang hang out sebab aku nak kena tolong Emak. Masa zaman sekolah, kawan-kawan selalu tak faham bila aku cakap aku busy bila balik dari sekolah. Masa zaman sekolah, kawan-kawan selalu tak percaya bila aku kata aku banyak kerja waktu weekend.

Aku malas nak cakap banyak, sebab aku tahu diorang memang tak mampu faham keadaan aku, family aku. Parent diorang kerja kat office, bukan berniaga macam parent aku. Diorang tak pernah dapat imagine macam mana hidup cara aku, sebab tu diorang merungut. Jadi tak perlu la aku sentap dengan diorang. Janji waktu diorang perlukan aku, aku ada. :)

Masa zaman diploma, kawan-kawan rasa aku diam menyepi bila cuti sem. Masa zaman dip, kawan-kawan tak tahu aku sibuk tak terkata. Masa zaman dip, kawan-kawan pelik bila aku tak dapat ikut pergi holiday.

Aku tak cerita betapa aku sibuk dekat rumah pada semua. Sebab kalau cerita pun, bukan semua mampu bayangkan. Apatah lagi faham. Dari zaman sekolah rendah, aku dah menolong Emak berniaga. Abang-abang aku pun.

Ingat lagi, masa aku darjah 1 sampai darjah 3, setiap kali bulan Ramadhan aku mesti akan lantik diri sendiri jadi assistant Emak, berniaga di bazar Ramadhan. Memang la seronok berniaga tu, nak-nak bila costumers puji aku rajin tolong Emak. Kihkihkih.

Tapi ada jugak masa-masa susah dan sakitnya. Pernah dulu, hampir setiap hari hujan lebat. Bila hujan lebat sangat, habis semua barang basah. Kulit popia kena simpan cepat-cepat, takut basah kena tempias hujan, tepung roti jala kena tutup cepat-cepat. Nanti boleh basi kalau kena hujan. Lagipun dengan angin kuat, nanti habuk or sampah sarap terbang masuk dalam tepung. Meja habis basah. Inti popia yang da siap sagat habis bertakung air. Rezeki tong sampah aja lah jawabnya bila dah bertakung air. Kuah kari and kuah manis roti jala kena cepat-cepat tutup. Walaupun dah turunkan payung, tapi tetap tempias hujan lebat kena pada meja, pada dapur, pada kami. Habis basah kuyup Emak and aku.

Bila hujan lebat macam ni, costumers pun tak ada. Siapa la nak pergi bazaar bila hujan lebat bagai nak ribut tu kan. Jadi bila hujan-hujan macam tu, memang tak boleh nak berniaga sangat lah. Lepas berbuka, kami kemas-kemas barang-barang semua dalam hujan jugak. Kemas then susun dalam troli lipat. Dah siap susun, tolak sampai rumah, yang lebih kurang 1km je dari bazaar (sebab kena ikut jalan raya, troli tak boleh nak lalu jalan short cut yang tak rata tu). Tengah-tengah tolak tu, tetiba ada lori nyaris-nyaris nak langgar kami. Sebab terkejut, tindakan reflex aku masa tu ialah tolak troli ke tepi dengan sangat kuat. Habis la jatuh semua barang dari troli. Nyaris-nyaris tong gas pun nak jatuh jugak. Tepung roti jala dah jatuh ke jalan tar and tumpah. Syukur la Emak langsung tak marah. Alhamdulillah hujan lebat, so tak payah la nak cuci jalan yang dah penuh dengan tepung tu. Sambal popia pun tumpah, kuah-kuah pun tumpah. Tapi masa tu Emak tak marah pun.

~macam ni lah troli tu~

Aku ingat lagi, Emak cakap, "Takpe lah, tepung roti jala tu kan kita memang nak buang pun bila sampai rumah nanti. Tepung tak boleh bawak ke esok. Sambal tu pun dah tak banyak. Emak memang nak buat sambal lain. Kuah-kuah tu biar la. Dah kena hujan, bukan boleh tahan lagi dah. Dah, takyah nangis. Meh tolong Emak kemas." Bayangkan lah, dah la banyak hari dah hujan. Kiranya niaga tak seberapa lah sangat. Tapi Emak tetap relax je, betapa Emak sangat bersyukur dengan rezeki dari Allah. Even hujan tu pun satu rezeki. Emak selalu cakap, hujan ni kan rahmat. Waktu langit terbuka luas sangat, agar kita boleh doa banyak-banyak pada Allah. Mungkin sebab tu, walaupun masa tu asyik hujan, Emak tetap setia sediakan segala benda untuk berniaga esok harinya.

Emak tu, nampak je macam tu. Tapi semangat Emak, kuat sangat. Kadang-kadang aku rasa macam Emak ni dah tak macam orang perempuan punya semangat. Tah semangat harimau kumbang mana lah Emak pinjam. Haha.

Dan aku juga tahu, Emak kuatkan semangatnya pun, semata-mata untuk aku, untuk adik beradik aku, untuk keluarga aku.

Aku juga tahu, Emak selalu over push herself semata-mata untuk kami. Kalau nak ikutkan kudrat, aku tahu banyak kali dah Emak dah over do. Tapi sebabkan semangat Emak, Emak gagahkan juga.

Sebab tu, bila sekarang ni Emak dah tak larat, asyik sakit-sakit, selalu cramp, cepat lengguh, aku akan rasa sakit sangat. Cuma aku tak mampu nak luahkan perasaan tu. Aku selalu rasa, Emak tak patut sakit macam ni. Ni semua sebab kerja kuat sangat waktu dulu-dulu la ni. Semua sebab aku, sebab adik beradik. Kesian Emak.

Sebab tu la, sampai ke besar pun, sampai dah sekolah menengah, sampai dah masuk universiti, aku tetap lebihkan keluarga dari kepentingan peribadi.

Ada orang order makanan, aku sanggup bersengkang mata tolong Emak masak, and prepare most of the thing. Sebab aku tahu, kalau biarkan Emak masak sendiri, Emak siapkan semua benda sendiri, nanti-nanti Emak sakit balik. Apa lah sangat kudrat Emak sekarang. Sedangkan aku ni muda lagi, kuat lagi.

Bukan semua orang ada peluang merasa hidup macam yang aku rasa ni. Sebab tu aku sentiasa rasa bersyukur dengan nikmat ujian serupa ini. Walaupun hidup kami tak mewah, tapi pengalamannya cukup mewah.

Betul lah cakap Emak masa hujan kat bazaar dulu. "Hujan ni rezeki. Walaupun bukan rezeki sekarang, tapi rezeki masa depan."

Masa Emak cakap dulu, aku ulang banyak kali. Sebab aku cuba nak fahamkan. Tapi tetap tak faham. Time goes by, later on bila aku dah makin dewasa, baru aku nampak. Betul lah hujan tu rezeki, betul lah hujan tu rahmat. Kalaupun bukan sekarang, tetap rezeki dan rahmat untuk masa hadapan. Sekarang aku boleh katakan yang banyak rezeki aku dapat. Walaupun kalau ikut logic akal, aku tak rasa aku layak dapat macam ni.

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah atas semua rezeki dan rahmat yang tak pernah putus untuk hamba-hamba Mu, ciptaan-ciptaan Mu.

Hasbunallah wa ni'mal wakil. Cukuplah Allah sebagai pelindung kami dan Dia adalah sebaik-baik pelindung.

Okay, jom perkuatkan lagi ibadah kita. Ramadhan dah makin ke penghujung. Belum tentu dapat jumpa Ramadhan lagi. Ramadhan ni pun belum tentu dapat di habiskan lagi. Ajal kan makin hari makin dekat. :)

Selamat beribadah. Ibadah-back-to-back gituh. Hihi.

Assalamualaikum and peace be upon you. :)

Thursday, 25 July 2013

Random#8


[1]
Aku enggan
kau relakan
aku tinggal
kau kendongkan
aku lari
kau kejar

Wahai hitam
pergilah engkau
wahai gelap
lenyaplah engkau
wahai silam
kelamlah engkau

Putih suci
terang cerah
bahagia gemilang.

[2]
Lihat kertas putih ini
terkotor dengan setitik hitam pekat
langsung tak di pandang orang.
Tak apa
mari kita corakkan lagi
biar indah biar tersorok celanya
bersyukur dengan 'broken road'

Lihat tiang ini
telah cacat dek lubang nan satu
langsung hilang seri tiangnya.
Tak apa
mari kita letakkan paku
dan gantungkan ayat-ayat suci Al-Quran
moga-moga mata yang melihat ayat-ayat ini akan membacanya
moga-moga hati-hati yang membacanya akan semakin dekat dengan-Nya
bersyukur dengan 'broken road'.

p/s: Setiap makhluk di muka bumi ini telah di berikan module-module ujian dari Allah SWT. Telah dirancang khas dan khusus untuk setiap individu tersebut. Walaupun pernah lalu jalan jauh, masih boleh sampai ke destinasi terakhir. Walaupun pernah tersalah simpang, masih boleh U-turn semula. We should be bless the broken road. Itu kan pengalaman hidup kita. Jangan pernah fikir kita tak punya jalan pulang, tak punya ruang dan peluang untuk bertaubat. Allah sangat menyayangi hamba-hamba-Nya yang berbuat dosa lalu bertaubat dan istiqamah mencari keredhaan-Nya.

"But whoever repents after his wrongdoing and reforms, indeed, Allah will turn to him in forgiveness. Indeed, Allah is Forgiving and Merciful. Do you not know that to Allah belongs the dominion of the heavens and the earth? He punishes whom He wills and forgives whom He wills, and Allah is over all things competent." 
[5:39-40] ~Surah Al-Ma'idah, Verses 39-40~

Assalamualaikum and peace be upon you.


Alhamdulillah ;')

Assalamualaikum and peace be upon you.

Ye, tetiba these day rajin online kan. Itu kerana, hari-hari kena hadap lappy siapkan report SIT. Alhamdulillah, siap juga akhirnya selepas re-do entah untuk ke-berapa kali, disebabkan diri sendiri tak puas hati dengan report yang diri sendiri buat. Okay ayat tunggang langgang, maafkan beta. >.<

Letih menghadap lappy, tu yang ayat pun lebur macam besi kena masak dengan suhu mencecah 500degC.
Alhamdulillah, walaupun petang tadi rasa macam nak berbuka puasa dengan report ni sebab sedih tak boleh nak buat page break, tah kenapa tak jadi-jadi, sekarang dah siap. Hopefully esok kalau kena tukar-tukar pun, sesikit sudah lah. tak larat dah, kerja lain semua tertangguh.

Next week insyaAllah UTP SV akan buat 1st visit. Berdebar gak la nak buat presentation kat lecturer yang tak pernah-pernah aku kenal before this.

Okay meh aku share gambar biskut puasa.

gift from CPOC management for Ramadhan. 

Actually dah seminggu dapat biskut ni. And dah selamat dah aku, Along, Kak Ummul, Afrina and Adriana ngap. Kihkihkih. Busy kot. Tu yang tak sempat-sempat nak share gambar ni. Haha. Actually aku hampir-hampir lupa pun nak ambil gambar ni. Tapi bila kena cari gambar events yang host company conduct utk staffs, dtg la idea nk jadikan biskut-biskut ni as model. Thanks to Syazwan sebab tolong ambilkan gambar. Gift ni pun dia yang punya. Aku punya last week lagi da selamat di baham oleh kami berlima. Haha.

Apapun, meh kita review balik ingatan kita kat mana sekarang. Waktu sakit few days back, tak putus-putus berdoa pada Allah supaya cepat sembuh, report tak siap lagi, this week submission. Sekarang dah hilang sakit, lupa dah nak berdoa? Lupa dah nak bersyukur?

Ye, aku ni manusia, cepat lupa. Tapi semoga aku tak lupa untuk terus berdoa setiap saat, di waktu senang dan susah. Semoga aku tak lupa untuk bersyukur, atas ujian, atas kesenangan. Alhamdulillah. Allah Maha Besar. :)

And (remember) when your Lord proclaimed, 'If you are grateful, I will surely increase you (in favor); but if you deny, indeed, My punishment is severe.'  
[14:7] ~Surah Ibrahim, Verse 7 ~


Okay, esok kerja. Tak moh bangun lambat.
Assalamualaikum and peace be upon you.
Take care. ^_^

Monday, 22 July 2013

Sakit Itu Kaffarah Dosa

Assalamualaikum & peace be upon you.

Selamat berbuka puasa untuk muslimin dan muslimat semua ye.. :)

Ye, hari ni aku tak pergi kerja, aku tido je.. Sampai asar tadi. Pagi tadi aku bangun pukul 6.15 a.m. Semangat nak pergi kerja memang dah datang dari semalam lagi. Sebab hari ni kan Isnin, permulaan hari bekerja, semangat kena menggunung. Nak-nak minggu ni sangat la menggujakan aku. Aku nak practice presentation untuk non-engineer staffs regarding process flow gas kat process plant sana tu... Tapi Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya.

Bangun-bangun tidur, perut sakit sangat-sangat. End up Along bawak pergi klinik. Doktor kat klinik suruh pergi hospital lepas inject ubat tahan sakit. Okay, Alhamdulillah, sakit makin kurang, tapi mengantuk jangan cakap la. Kat hospital macam-macam dah kena buat. Ambil darah, urine, X-ray.. Dari pukul 8 macam tu, sampai 12 lebih, baru dapat balik. Sampai rumah, aku sambung tidur. Syukur Alhamdulillah, dapat MC. Kalo tak, terpaksa la potong cuti raya. Dah la aku apply cuti raya awal gila. Hehe.

Bukan sengaja pun nak apply lama-lama. Cuma Emak tak sihat sekarang, jadi kena la balik rumah awal. Nak tolong kemas rumah, kemas bilik, cuci segala langsir and kain sarung kusyen. Dapur nak kena kemas. Aku kan dah lama tak balik rumah, for sure la banyak benda tak settle kat rumah tu. Kesian Emak. Kaki bengkak pun tak surut-surut lagi. Wah tak sabarnya nak balik. Paling tak sabar nak bawak Emak pergi pasar pagi-pagi. Aku bukan suka pun hiruk pikuk pasar, tapi kat Manjung tu tak macam kat Klang, pasarnya tak sehinggar binggar kat Klang, sebab tu aku suka. Nak gedik-gedik pilih apa benda untuk buat lauk pun boleh bila aku ikut Emak. Wahaha.. Rindu Emak.. =_='

Berbalik pada sakit perut tu. Aku dari kecil memang selalu sakit perut. And sekali sakit memang la kena tahan wad. Bila da besar ni Alhamdulillah jarang dah kena tahan, walaupun kadang-kadang doktor nak tahan. Tapi aku kan mulut manis. Kihkihkih.

Aku ni nakal. So kadang-kadang aku buat something yang memudaratkan diri aku balik. Mungkin ini la satu dari ujian Allah untuk aku. As a kaffarah dosa-dosa kecil aku ni. Kan dalam surah Ass-Shuraa, ayat 30 [42:30], Allah berfirman, "And whatever strikes you of disaster, it is for what your hands have earned, but He pardons much."

Jadi bila kita buat sesuatu yang memudaratkan diri, itu la sebabnya kita sakit. And disebabkan itu, Allah ampunkan dosa-dosa kecil kita iaitu dosa-dosa melakukan sesuatu yang memudaratkan diri. Tapi semua tu bergantung pada kesabaran diri juga. If kita sakit, and dalam pada sakit tu kita maki hamun semua benda, kita salahkan takdir, kita salahkan Allah (Nauzubillah minzallik) atas ujian sakit ni, tak ada la makna kaffarah dosa kat situ.

So ladies and gentleman, lepas ni kalo sakit, perbanyakkan sebut nama-nama Allah, okay..?

Istighfar, selawat, tahmid, tahlil, takbir. Semua tu mampu menjadi penguat diri untuk tahan sakit. Believe it. :)

Okay, sila get ready untuk berbuka. Take care of yourself k.



Assalamualaikum and peace be upon all of you.

Tuesday, 2 July 2013

Waktu-Waktu Merepek

Assalamualaikum & peace be upon you.

Aku post new entry ni kat office. Bukan sebab aku tengah bosan tak ada kerja. Kerja tak siap lagi ni. Tapi aku nak gak type. Hehe.

Dah sebulan lebih intern. Dah dua kali merasa masuk ofis pepagi buta then balik lewat dah gelap. Kelaur rumah waktu matahari belum tunjuk seri, balik waktu matahari dah mengundur diri. Semuanya disebabkan kerja urgent last minit dapat dari bos. Tapi bos pun tak salah la, sebab memang benda mengejut. Bukan aku je terkejut. Satu company ni terkejut.

So far intern so-so la. Can't say that it was exciting all the time.. and can't also said it was boring all the time. Ada masa rasa malas je nak iron pakaian bagai ni suma. Tapi so far aku tak da la rasa bosan sangat macam time study.

Maybe because there always have new events, new issues, new things to learn. And of course not using books, macam waktu belajar. That was a relief, tahu?!

Baru aku sedar yang sebenarnya nafsu belajar aku makin merudum. Baru aku nampak sekarang. Nampaknya aku kena consider balik la target untuk sambung master yang kononnya dulu aku nak ambil around a year lepas start kerja tu. Hurm.... maybe 2 or 3 years after start working kot baru sambung master.

So, lepas da hampir dua bulan intern ni, and dah merasa first gaji (poyo sebut gaji, padahal allowance je pun), rasa bersyukur sangat. And rasa macam tak sabar nak kerja. And the most unbelievable is; mindset aku selama ni yang kerja ofis ni bosan gila dah bertukar. Stigma yang aku nampak selama ni dah berubah. Not really bad la kerja kat ofis ni eventhough tak merasa sangat kerja-kerja teknikal.

Memang agak susah actually nak merasa kerja yang betul-betul teknikal kalo kat company aku ni. Sebabnya kerja operation banyak kat offshore je la. Kalo design lak guna vendors je. So kalo nak belajar semua tu, just in theory je. Sebab UTP tak provide insurans yang cover students pergi offshore, jadi company aku tak nak ambil risk. Makanya tak dapat lah aku pergi offshore.

Kat department aku ni, kalau engineers, sorang je perempuan, which is SV aku. Yang lain suma lelaki. But they all are kind. Hehe. Engineers dari department lain pun baik-baik gila. Bila aku tak faham apa-apa, aku tanya je, diorang akan cuba jawab, kalo tak pasti, diorang akan kasi tau aku pada siapa aku boleh rujuk untuk soalan tu. Kakak-kakak kat sini pun ramah-ramah gak. Tak kira la department mana pun. Tu yang best tu. Hehe.. Senang cerita, environment ofis macam ni memang menyenangkan sesape je aku rasa.

Next week dah start bulan Ramadhan. Kena terus berdoa agar Allah rezekikan Ramadhan buat aku, buat kita semua. Tapi andai kembali ke sisi-Nya is the best for me, doakan kesejahteraan aku ye. :)

Setakat ni, aku belum pernah lagi balik Manjung, sejak aku datang KL 5th May lepas. Asyik parents aku je yang turun KL ni ha. Rindu nak balik Manjung actually. Rindu katil, rindu bantal peluk, rindu nak gomol Din, rindu nak sakat Garfield, rindu nak lepak kat Teluk Batik, rindu nak drive bawak mak ke pasar. Rindu rindu rindu. Nanti raya pun bukan dapat cuti panjang. I am sad. T_T (okay gedik)

Aku baru habis baca satu novel ni. Kalo aku type nama novel or penulisnya, confirm ramai yang kenal. Jadi untuk mengelakkan korang tahu apa yang aku rasa, aku tak moh kasi tau title novel tu. Hehe.

Bila baca novel tu, setiap kali watak tu rasa sedih, sunyi, sepi, tension, mesti dada aku pun rasa sesak je. Sebab watak tu 75% persis keadaan aku, dulu. Situasi yang dia lalui, lebih kurang aku. Aku terasa macam baca cerita yang sangan familiar dengan surrounding aku. Cuma ending nya lain. Hehe.

Malam tadi baru aku perasan yang aku hampir-hampir lupa keadaan aku satu masa dulu, bila sekarang segalanya mula beransur-ansur menjadi baik. Walaupun perlahan-lahan dan berdikit-dikit.

Dah, tutup cerita tu. Btw, aku jarang online sekarang. Sebab lappy aku kat adik. Actually during weekdays aku online je hari-hari kat ofis. Tapi setakat buka gmail je la. Sebab FB twitter bagai tu kena block kat ofis ni. Paling-paling kalau ada masa senggang, aku bukak la websites news yang macam-macam. Sebab kang jadi katak dalam kaca lak kalau tak tau isu semasa. Kalau da banyak sangat masa senggang, aku layan la blog pulak, sekadar blog walking. Tapi hari ni terajin lak nak post entry. Hahaha.

Okay, sambung kelija (kerja). Ada kerajinan, insyaAllah aku post new entry. Entry yang pending berbulan-bulan. Till next post, kay.

p/s: " No bond-bond is sweeter than our bond". Ini tercetak pada mug aku yang adik aku hadiahkan. Mula-mula baca, rasa geli yang amat. Meremang bulu roma aku. Tapi bila duduk buat kerja yang macam nak pecah mata ni, then pandang ke mug tu, mula la sengih sorang-sorang. Wahaha. Thanks dear for the gurly pinky mug ni.

Assalamualaikum & peace be upon you. (^.^)