Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 20 June 2011

kids, amazing rite..?

assalamualaikum and peace upon all of us..

okay, aq nak share sikit la pengalaman aq dengan anak sedara aq, Fadlyn Afrina bt Mohd Fadly ni..

macam ni.. dalam bulan November tahun lepas, masa tu around 5pm kot.. tak sure sangat la.. sebab da lama.. aq, kak ummul and afrina tengah tengok tv.. tetibe dia amik remote astro suruh kak ummul tukar cite cartoon.. and aq lak, "???" dalam ati..

and semalam, aq, along and afrina tengah tengok Jin Notti kat tibi jugak.. tetibe afrina baring-baring tepi aq sambil main-main dengan remote astro tu.. lepas tu dia membodek aq suruh tukar channel.. nak tengok cartoon katanya.. aq pon pelik la, ada ke cartoon time-time ni..? so aq assume dia bosan and nak tengok cartoon, sebab tu dia sebuk cakap nak tengok cartoon..

tapi along terus tengok jam then dia cakap, "laa, upin ipin ye sayang..?" kat afrina.. and aq lak, "???" lagi..

the "??" is, macam mana budak yang baru masuk 2tahun, yang masih tak reti tengok jam, tak tau masa pukul berape, tak paham ada ape kat tibi tu suma, tapi boleh tau aje when the CARTOON TIMES come..?

serius aq rasa miracle happen depan mata setiap kali tengok perangai and gelagat budak kecik.. betapa bijak nya kuasa Allah kan..?

korang ada pengalaman macam ni dengan budak-budak..? jom share.. aq nak tau gak lagi miracles pasal bebudak ni..

~tgk la betapa chomey + kusyuk nya dia tengok upin ipin kat U-tube~

assalamualaikum & papai..

Friday, 10 June 2011

be mature

assalamualaikum & salam sejahtera..


lama tak guna perkataan salam sejahtera tu kan..:)

dulu, aq selalu rasa aq ni banyak sangat buat kesilapan.. aq jadi sedih, jadi benci sebab aq ni teruk sangat.. asyik silap salah sana sini..( macam siti situ sana sini pulak..)

tapi most of the time, bila aq buat salah, buat silap, aq cuma mampu rasa sedih, terkilan dengan diri sendiri, rasa nak maki diri ni.. tapi at the end, ape perubahan yang berlaku pada diri aq..? NOT MUCH!

bukan la aq kata aq langsung tak berubah bila aq buat salah.. tapi kebanyakan dari kesilapan aq tu, untuk return to the straight lane, mesti amik masa yang lama.. that's why la aq cakap not much..

but then, andai aq betul betul bertekad nak dapatkan semula my golden thing tu, aq akan motivate diri ni sampai rasa ter'inject' dengan tenaga kuda.. (pergh.. ayat macam ape je kan..)

tapi jarang la kan benda macam ni berlaku pada aq.. sebab most of the time, aq akan rasa macam nak move on ke arah lebih baik secara slow-slow aje.. tah la aq ni.. pelik kan..?

semalam dapat result.. yeah, admit it, memang aq rasa Allah kasi rezeki lebih dari ape yang aq usahakan.. sebab sepanjang sem lepas, aq langsung tak perform well enough.. and aq dapat rasa macam tak ada pape pon yang lekat kat kepala ni sepanjang satu sem study sem lepas..

and frankly speak, aq rasa aq akan failed at least 1 ke 2 paper sem lepas... so konon nya aq da ready la nak tengok result yang macam ni punya teruk..

but then, bila malam tadi dapat email result, walaupun Allah kasi result yang much better dari usaha aq selama ni, aq still kecewa... walaupun konon bajet fail tapi tak da fail.. aq tetap rasa kecewa dengan result tu sebab aq tak pernah dapat cukup atas 3 je masa diploma..

tapi itu kan cerita diploma.. sekarang degree.. dulu amik pure science ja, sekarang pulak engineering.. memang jauh la beza nya kan.. but than, still aq rasa sedih sebab ada ramai kawan-kawan dapat result 3.3, 3.4. and ke atas ke atas..  jadi nampak la sangat yang aq memang langsung tah berpijak kat mana masa dalam kelas kan... sebab tu la aq rasa aq da buat silap besar.. yup, memang la aq tension kat sini sebab aq masih tak boleh nak coop dengan tempat ni, dengan environment sini.. memang la aq rasa sedih duduk sini, tak kenal sape-sape, tak ada member kamching macam zaman diploma dulu.. tapi tu semua benda lain.. waktu kelas fokus kat kelas sudah la kan.. dulu aq boleh je buat macam tu.. tapi kenapa sekarang semua benda pon nak bawak masuk kelas..?

haa, nampak masalah aq sekarang..? bila aq nak matang..? tolong la naquiah, masalah macam tu tak patut jejaskan masa depan ko okay..

semalam besty aq cakap, takpe je bila aq sensorang kat sini.. tak pe je bila aq tak da kawan kat sini.. sebab semua tu cuma penyedap.. lupakan semua nikmat sedap tu.. yeah, that's true... but sometimes we need some body to talk with rite..?

then my love 1 pon cakap, bila kita da tau kita da buat satu kesilapan, cepat-cepat muhasabah diri, kaji semula setiap pro and cons benda tu berlaku, and then belajar perbaiki semua tu.. itu la cara orang yang matang.. his words just make me wonder.... selama ni aq tak matang kan..?

bila kasi tau result tu kat parent, diorang lak yang sabar kan aq.. patutnya aq yang minta maaf kat diorang sebab tak mampu kasi DL kat diorang.. aishh.. tolong la sedar diri lepas ni naq.. jangan asyik dok nak memberontak je duduk sini.. da lebih setengah tahun da dok sini, tak kan masih tak boleh terima kenyataan yang ko tu da jadi sebahagian dari isi tempat ni.. so please, open ur eyes now, see every little thing around u...

at least ko atas 3 lagi.. at least ko tak repeat any paper.. at least Allah tak kasi ko jatuh terjelepuk.. u should thanks to Allah for that, naquiah.. come on, make a move now.. bangun dan terus berubah ok.. sem ni masih awal.. so dari sekarang sila berubah.. dari sekarang, sila bawak semangat zaman diploma dulu semula..

naquiah yang aq kenal, bukan la orang yang cepat give up.. naquiah yang aq kenal, sorang yang cukup kuat walaupun tercampak di tempat sunyi sepi.. kenapa cuma sebab da tersedap rasa idup dikelilingi teman, aq perlu jadi lemah bila berseorangan..??

come on, make a move, take a step, move on.. kejar balik impian and harapan keluarga, jadi matang, perbaiki kesilapan lepas..

masih ada masa lagi.. the most important thing is, DO NOT GIVE UP..!

sekali pon jangan give up ok, naquiah..?

ingat, mak, bapak, along, angah, etit, ida, semua mengharap supaya segala peluang yang da ada depan mata ni, tak di persiakan macam tu aja.. so listen here, i know u can do it.. i know u can give a very best in ur own future, i know u still can make a big move, coz i believe u, coz U ARE ME..!

~NAQUIAH, SILA LIHAT KAT CERMIN, KAT SITU ADA DIRI ENGKAU..!~

assalamualaikum & take care..

Wednesday, 1 June 2011

Girls and Gossip..

assalamualaikum & peace upon all of u..:)

kadang-kadang terasa macam pelik dengan diri sendiri.. tau tak sebenarnya nak bergosip tu bukan senang.. sebab tu la kawan-kawan aq selalu pandang aq dengan ekor mata diorang setiap kali aq join diorang bergosip.. maksud nye disini, apa yang keluar dari mulut aq ni sentiasa tak sesuai untuk bergosip la kowt.. huhu..

tapi, bila aq tengok kat orang lain kan (perempuan lain), most of them walaupun nampak kasar, agak boyish, tapi bila bergosip kat telefon, pergh lebih sejam kowt... dasyat dasyat.. samada diorang yang dasyat sebab ada skill bergosip atau aq yang dasyat sebab tak da skill tu, aq tak pasti la..

tapi lantak la semua tu, aq lagi suka dengan cara idup aq skang.. bukan tak amik tau hal orang, tapi benda tu cukup la untuk renungan aq, and untuk bermain-main dalam kepala nie aja.. bukan untuk di gosip-gosip dengan kawan-kawan..

p/s: kalo nak gosip pasal AKU, please, let me noe.. nak join gak..:P

assalamualaikum & peace upon u..;D