Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Friday, 10 June 2011

be mature

assalamualaikum & salam sejahtera..


lama tak guna perkataan salam sejahtera tu kan..:)

dulu, aq selalu rasa aq ni banyak sangat buat kesilapan.. aq jadi sedih, jadi benci sebab aq ni teruk sangat.. asyik silap salah sana sini..( macam siti situ sana sini pulak..)

tapi most of the time, bila aq buat salah, buat silap, aq cuma mampu rasa sedih, terkilan dengan diri sendiri, rasa nak maki diri ni.. tapi at the end, ape perubahan yang berlaku pada diri aq..? NOT MUCH!

bukan la aq kata aq langsung tak berubah bila aq buat salah.. tapi kebanyakan dari kesilapan aq tu, untuk return to the straight lane, mesti amik masa yang lama.. that's why la aq cakap not much..

but then, andai aq betul betul bertekad nak dapatkan semula my golden thing tu, aq akan motivate diri ni sampai rasa ter'inject' dengan tenaga kuda.. (pergh.. ayat macam ape je kan..)

tapi jarang la kan benda macam ni berlaku pada aq.. sebab most of the time, aq akan rasa macam nak move on ke arah lebih baik secara slow-slow aje.. tah la aq ni.. pelik kan..?

semalam dapat result.. yeah, admit it, memang aq rasa Allah kasi rezeki lebih dari ape yang aq usahakan.. sebab sepanjang sem lepas, aq langsung tak perform well enough.. and aq dapat rasa macam tak ada pape pon yang lekat kat kepala ni sepanjang satu sem study sem lepas..

and frankly speak, aq rasa aq akan failed at least 1 ke 2 paper sem lepas... so konon nya aq da ready la nak tengok result yang macam ni punya teruk..

but then, bila malam tadi dapat email result, walaupun Allah kasi result yang much better dari usaha aq selama ni, aq still kecewa... walaupun konon bajet fail tapi tak da fail.. aq tetap rasa kecewa dengan result tu sebab aq tak pernah dapat cukup atas 3 je masa diploma..

tapi itu kan cerita diploma.. sekarang degree.. dulu amik pure science ja, sekarang pulak engineering.. memang jauh la beza nya kan.. but than, still aq rasa sedih sebab ada ramai kawan-kawan dapat result 3.3, 3.4. and ke atas ke atas..  jadi nampak la sangat yang aq memang langsung tah berpijak kat mana masa dalam kelas kan... sebab tu la aq rasa aq da buat silap besar.. yup, memang la aq tension kat sini sebab aq masih tak boleh nak coop dengan tempat ni, dengan environment sini.. memang la aq rasa sedih duduk sini, tak kenal sape-sape, tak ada member kamching macam zaman diploma dulu.. tapi tu semua benda lain.. waktu kelas fokus kat kelas sudah la kan.. dulu aq boleh je buat macam tu.. tapi kenapa sekarang semua benda pon nak bawak masuk kelas..?

haa, nampak masalah aq sekarang..? bila aq nak matang..? tolong la naquiah, masalah macam tu tak patut jejaskan masa depan ko okay..

semalam besty aq cakap, takpe je bila aq sensorang kat sini.. tak pe je bila aq tak da kawan kat sini.. sebab semua tu cuma penyedap.. lupakan semua nikmat sedap tu.. yeah, that's true... but sometimes we need some body to talk with rite..?

then my love 1 pon cakap, bila kita da tau kita da buat satu kesilapan, cepat-cepat muhasabah diri, kaji semula setiap pro and cons benda tu berlaku, and then belajar perbaiki semua tu.. itu la cara orang yang matang.. his words just make me wonder.... selama ni aq tak matang kan..?

bila kasi tau result tu kat parent, diorang lak yang sabar kan aq.. patutnya aq yang minta maaf kat diorang sebab tak mampu kasi DL kat diorang.. aishh.. tolong la sedar diri lepas ni naq.. jangan asyik dok nak memberontak je duduk sini.. da lebih setengah tahun da dok sini, tak kan masih tak boleh terima kenyataan yang ko tu da jadi sebahagian dari isi tempat ni.. so please, open ur eyes now, see every little thing around u...

at least ko atas 3 lagi.. at least ko tak repeat any paper.. at least Allah tak kasi ko jatuh terjelepuk.. u should thanks to Allah for that, naquiah.. come on, make a move now.. bangun dan terus berubah ok.. sem ni masih awal.. so dari sekarang sila berubah.. dari sekarang, sila bawak semangat zaman diploma dulu semula..

naquiah yang aq kenal, bukan la orang yang cepat give up.. naquiah yang aq kenal, sorang yang cukup kuat walaupun tercampak di tempat sunyi sepi.. kenapa cuma sebab da tersedap rasa idup dikelilingi teman, aq perlu jadi lemah bila berseorangan..??

come on, make a move, take a step, move on.. kejar balik impian and harapan keluarga, jadi matang, perbaiki kesilapan lepas..

masih ada masa lagi.. the most important thing is, DO NOT GIVE UP..!

sekali pon jangan give up ok, naquiah..?

ingat, mak, bapak, along, angah, etit, ida, semua mengharap supaya segala peluang yang da ada depan mata ni, tak di persiakan macam tu aja.. so listen here, i know u can do it.. i know u can give a very best in ur own future, i know u still can make a big move, coz i believe u, coz U ARE ME..!

~NAQUIAH, SILA LIHAT KAT CERMIN, KAT SITU ADA DIRI ENGKAU..!~

assalamualaikum & take care..

No comments: