Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, 25 June 2012

Unbreakable : Tackling Life's Struggles ; 3 Tahun Lalu

Assalamualaikum & hai.

Hari jumaat ni, genap 3 tahun usia blog aku yang carca marba ni. Macam-macam benda dan perkara yang aku cerita dalam ni. Dan ini adalah entry aku yang ke 300. Maksudnya average setahun seratus entries la kan..? Haha, karut!

Masa mula-mula buat blog dulu, blog ini adalah private. Tak ada orang lain yang dapat baca apatah lagi nak follow. Tapi sekarang dah tak lagi. Sapa nak baca, sila la. Sapa nak follow pun silakan. Cuma masih ada few entries yang di'private'kan untuk bacaan aku sendiri.

Kalau aku baca entries di awal-awal kewujudan blog ni, aku selalu rasa macam nak hentak kepala. Apa-ke-jadah-nya yang aku post pun aku tak faham lah. Mengarut sangat! Dari benda-benda mengarut harian, sampai ke cerita hati perasaan, sampai cerita yang merosakkan ukhwah aku sendiri, then pergi ke cerita patah hati dengan semua kehidupan keliling, sampailah akhirnya tersedar akan hakikat hidup aku ni, sehingga mempengaruhi penulisan aku, 'bajet-makin-matang' saja entries aku lately ni.

Tapi itu lah hakikat manusia. Semakin meningkat usia, semakin banyak pengalaman hidup, maka semakin matang lah pemikiran dan cara hidup. Sama lah dengan aku. Sebab tu, kalau tengok penulisan aku pun, makin lama makin lain dari mula-mula dulu.

By the way, untuk birthday blog ni yang ke-3, aku nak share 10 benda yang kita kena sentiasa ingat bila nak handle masalah. Actually aku dapat ni dari ceramah yang aku dengar last week, daripada Shyakh Waleed Basyouni. Tajuk ceramah ni ialah 'Unbreakable : Tackling Life's Struggles'.

So here we go, 10 things that we should always remember:
  1. Trust Allah SWT. - He love us. So kita kena sentiasa bertawakal kepada Allah selepas kita berusaha. Allah akan sentiasa memberikan apa yang kita perlukan. Itu janji Allah. Dan Allah sentiasa bersama-sama kita. Itu juga janji Allah.                                                                                                                     
  2. After a hard time only there will come easy things. - Bila kita mula rasa tak larat menanggung berat beban masalah kita tu, kita kena push diri kita. Push ourselves in the hard time. Selagi kita tak push, selagi tu kita tak akan keluar dari masalah tu. Try to give more effort when we are in the critical part. When we think that we will never change, then go on push ourselves, do not ever stab back!                                                                                                               
  3. Think why Allah put us in that position. - Kita kena berfikir tentang apa hikmah disebalik setiap perkara yang berlaku dalam hidup kita. Allah give some pressure in our life so that we will become the valuable diamond in our life, not the carbon that will break after getting into pressure. And Allah put some 'shark' into our life to make us keep active, strong, and lively.                                                          
  4. Do not ever make our problem block our mind. - Keep our dream as our way of success. And remember that we have to keep moving to make a life, do not ever try to stop.                                                               
  5. Make sure our failure not defeat us from inside. - Whenever we failed, do not fell down or lose. Jadi macam pokok kelapa, bila ditiup angin, pokok kelapa membengkok, tapi selepas tu balik ke keadaan asalnya semula.                                                                                                                                       
  6. Look at the problem, discover how and why it happen. - Find the root (basic/foundation) of the problem.                                                                                 
  7. Watch very carefully with our word whenever we in a problem. - Always watch our word when we talk about our problem. Jangan cakap ayat yang tak elok, contohnya 'sial lah jadi macam ni pulak'.                                     
  8. Be optimistic with the problem. - Kita kena sentiasa mencari hikmah and pandang setiap masalah yang berlaku tu dari sudut yang positive. Actually about the optimistic ni, ada sambungan ceramah dari beliau, selepas solat Maghrib. So aku akan share kan dalam entry lain. Kalau nak share sekali dalam ni, sangat panjang.                                                                               
  9. Turn ourselves to Allah SWT whenenver we are in a trouble. - Kebanyakan orang, bila ada masalah, mula lah lupa untuk nak mengadu pada Allah. Then lepas dah lupa tu, mula lah nak buat kerja-kerja tak berfaedah. Sepatutnya bila kita dalam masalah, masa ni lah kita makin dekatkan diri kita dengan Allah. Sebab ujian dari Allah itu sebenarnya sentuhan kasih sayang Allah untuk kita.                                                              
  10. Do not complain about our problem to the other people. - Kita boleh mintak pandangan dan nasihat orang, bukannya merungut tentang masalah kita tu.
Okay, so far itulah antara benda utama yang aku masih ingat, dan aku dapat share dekat sini. Kalau nak lebih banyak lagi, boleh tengok videonya kat sini.

Itu aja rasanya semperna ulang tahun ke-3 blog aku yang tak semegah ini. Until next entry okay.

Assalamualaikum & peace be upon you.

No comments: