Daisypath Happy Birthday To Me tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath Blog's Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, 24 April 2011

SRMUTP website launching dan burung terkukur serta 'LIKE' annoying me

assalamualaikum & salam sejahtera..:)

actually, malam jumaat lepas ada launching website SRMUTP (Sekretariat Rakan Muda UTP).. since aq nie sebahagian dari committee, so aq kena la pergi sekali kan.. (siap kena jadi usher tak bekerja pulak) then masa VIP kasi ucapan, (I'm not sure how to spell his name actually, forgive me) beliau ada sebut pasal 1 fakta (mungkin la fakta, tak pasti la saya) that setiap pengambilan pelajar baru, lebih kurang 12ribu orang apply nak masuk sini.. and from that 12thousand, only 2000 je yang akan tersenarai dalam short listed.. then from that 2000, only 400 students are eligible to study here..

seriously aq terus teringat cerita "3Idiots" yang aq tengok kat astro bulan 12 tahun lepas.. masa 1st assembly new students kat kolej tu dengan pengetua mereka, pengetua dia ada cerita pasal burung terkukur, which is burung yg aq sangat suka.. tak tau nape aq suka pasal burung tu.. tapi yang pasti aq suka.. ouh, back to the story, pengetua tu cakap, burung terukur ni tak pernah ada sarang.. die akan tinggalkan telur die kat sarang burung lain, bersama-sama dengan telur burung yang memang da ada kat dalam sarang tu.. by the time telur terkukur tu menetas, die akan terus jadi killer! die akan tolak telur burung lain yang ada dalam sarang tu jatuh ke luar dan pecah.. tak sempat menetas.. dia da bunuh satu impian untuk hidup.. same goes to all the students yang masuk dalam kolej tu.. dari berpuluh ribu application untuk belajar di sana, just diorang saja yang diterima, and the rest suma nya di tolak keluar.. dibunuh impian mereka untuk menjadi graduan dari kolej tu..


quite similar kan situasi nya..? dari 12ribu yang apply, akhirnya juz kami je yang berjaya ada di sini, meaning that lebih 11ribu lagi insan lain da rasa kecewa da sebab tak dapat mengejar impian mereka di sini... and aq lak..? keep asking why I'm here, why itu why ini, why why why.. really shit rasa macam aq tak reti bersyukur!

since that night, aq mula berfikir pasal hal ni.. orang lain beriya nak masuk sini, and me..? da dapat peluang masuk sini, tapi keep asking why.. rasanya lebih baik aq belajar betol-betol and make sure kesempatan yang aq dapat untuk berada di sini akan aq gunakan dengan betul, at least berbaloi la kan bila aq keluar dari sini dengan segulung ijazah.. sure la aq tak membazir tempat yang ada ni.. sebab kalo aq membazir tempat ni, da la orang lain yang nak masuk aq da tutup jalan mereka, then suddenly aq belah.. perghh, jahatnye aq..!

so starting now, aq akan cuba tanam dalam kepala otak aq ni yang aq patut hargai peluang yang aq ada skang.. sebab kat lua sana masih ramai orang yang berharap untuk berada di tempat aq..


***************new story after this okay..:)***************


okay, aq percaya yang mostly kite semua ada FB (facebook a.k.a. muka buku), or kalo tak da tu pon, at least pernah ada.. jangan nak gebang lah ngan aq k..

so aq nak cerita sikit pasal FB nie.. no no no, i won't talk about how to use the application on that so-call FB.. ape yang aq nak cerita ialak pasal button 'LIKE' kat FB itu.. ish, biaq betoi ang tak pernah tau ada button 'LIKE' nieh.. mungkin ang tak ingat nama jer kot.. takpe takpe, toksah nak kelahi lah ye, aq kasi korang pixa button 'LIKE' nie terus, senang korang tak argue dah..
haa, ini la 'LIKE' button yang aq dok habaq tuh... tau ape function 'LIKE' button ni sebenarnye..? sebenarnye ia sebagai simbol yang ko bersetuju dengan any post or comment yang ada tu, sebagai simbol yang ayat orang tu power, sebagai simbol yang isi post or comment tu bernas di minda ko.. haaa, itu la antara function utama nya..

TAPI, ada la segelintir FB users nowadays yang jadikan 'LIKE' button nie sebagai hobi untuk exercise jari-jari runcing mereka tu.. asal orang post something je, die asyik la tekan'LIKE' button tu, then die bukak page orang, die 'LIKE' semua comment and post insan malang tersebut.. wut the hell bro..?? bajet la, macam la ko baca pon suma comment tu yg ko gatal sangat dok 'LIKE'2 sana sini tu..? kerat jari la kalo ko like tu semua sebaab ko baca.. memang tak logik la ko like 20comment + 5 post dalam masa tak sampai 1 minit sebab ko baca comment n post tu and ko sukak, or ko agree wif that fuller bahasa mereka sangat indah, or idea mereka sangat bernas kalah beras keluaran bernas tu kan.. 

come on la guys, tau tak bila ko keep 'LIKE' sana sini tu, ko da kasi aq rasa 2 benda..: satu aq rasa ko nie annoying sangat.. tak pedulik la alasan ko yang ko cuma buat macam tu kat orang yang ko rapat je ke ape ke semata-mata supaya mereka merasa macam femes kejap.. aq tak perlukan perasaan femes tu la bro.. aq senang dgn cara aq yang macam nie.. biar la org yang nak 'LIKE' tu sebab die memang agree or suka ngan post or comment tu.. tak yah la nak gedikz sangat tekan tekan lak kan.. okay, keduanya aq rasa ANDA BATAK 'LIKE' BUTTON.. thats all.. batak sangat ngan 'LIKE' button tu sampai asyik nak tekan je benda tu.. agaknya kalo satu comment or satu post ko boleh 'LIKE' 10ribu kali pon, sure ko sanggup tekan kan..??

issh, budak-budak pon tak buat perangai pelik macam tu tau tak.. pelik-pelik la manusia skang.. so tolong la ye.. jangan buat aq rasa korang tu annoying sangat.. kang aq remove baru ko tau..!

ok dah, aq nak study fluid mechanics nie.. saje nak kasi fluid mechanics tu jatuh cinta dengan aq.. satu sem aq cuba tackle die, sampai skang tak dapat-dapat lagi.. jual mahal betol ko ye fluid mechanics!

till next post, assalamualaikum and peace upon to you..:)

No comments: